Svein Moen (41) og broren Sture (36) fra Lysøysundet tilbringer vinterhalvåret i Phuket, for å drive et lite hotell med 12 rom tre–fire hundre meter fra Karon Beach.

Nå frykter de bølgekatastrofen og en påfølgende turistsvikt kan sette en stopper for den fremtidige driften.

– Jeg ser mørkt på situasjonen. Mye avhenger av charterbyråene og når de starter opp trafikken igjen. Jeg regner med at denne sesongen er spolert, men håper og tror turistene vil komme tilbake igjen, sier Svein.

Kjøttkaker

Hotellet trakk til seg gjester fra strandhotellene og restauranten i førsteetasjen ble et møtested for nordmenn i dagene etter tragedien 2. juledag. Norske medier oppsøkte de to fosningene og Frode Haukås fra Lillestrøm som leier restauranten, i tur og orden.

Ettermiddagen Adresseavisen er innom i uken etter katastrofen er det nesten tomt – selv om restauranten lokker med kjøttkaker som dagens middag.

To rom er belagt. Én av gjestene er pårørende som er kommet fra Norge.

– Normalt skal det være fullt nå, men de fleste er reist eller sendt hjem av reiseselskapene, forklarer Sture.

De sesongåpner hotellet når chartertrafikken starter i september og stenger i slutten av april. Ukene rundt jule- og nyttårstiden er årets mest innbringende.

Trykket stemning

Ved to bord i restauranten sitter noen få gjester. Ivar Martin Windseth (51) og kona Anne (56) fra Grong kom til Thailand 8. desember. De planla å bli i nesten to måneder, men har ombestemt seg.

– Vi er i ferd med å reise hjem. Det finnes ikke folk her lenger, og det er en trykket stemning, sier han.

Ekteparet hadde etter julefeiringen tenkt å reise rundt på øyene utenfor Thailand, men ferieperlene er ødelagt.

– Den siste uken har vi stort sett vært på hotellrommet. Jeg har vært to turer på stranden og sett. Vi har vært heldige. Denne plassen er blant de minst skadde, sier Ivar Martin Windseth, som ikke var på stranden dagen da monsterbølgene tok 8–10 liv i området.

Epidemifare

De fire siste årene har brødrene Moen reist fra trøndervinteren og til Thailand for å drive hotellet.

Gjester hovedsakelig fra Norge og Sverige vender tilbake år etter år, for å tilbringe ferien i de norske omgivelsene.

– Plassen er fin og stranden ryddet, men det spørs om turistene er blitt skremt. Hvis de er det må vi vurdere om det er grunnlag for å drive videre, men vi sitter på en lang leiekontrakt, sier Svein ettertenksomt.

– Karon-området har et fortrinn siden det skjedde lite her. Vi driver et lite hotell, og det gjør situasjonen lettere. Men om det ikke kommer gjester, er det er ingen vits i å sitte her alene, legger broen til.

Begge tror de neste ukene kan bli avgjørende for når folk kan vende tilbake til det populære området rundt Karon-stranden, som ikke ble spesielt hardt rammet av flomkatastrofen.

– Jeg regner med de fleste avventer situasjonen med tanke på vannforurensning og epidemifare, sier Sture. Begge har giftet seg med en thailandsk kvinne og blitt småbarnsfedre. Svein og Arisara Rupsung Moen (22) er foreldre til tvillingene Jens Emil og Joachim Endre på fem måneder, mens Sture og Suphanni Saeng-Ano (21) har datteren Emelie (1).

Etter å ha sørget for at familiene var i trygghet, stengte de og begynte å evakuere gjester 2. juledag.

– Utover dagen fraktet vi mange nordmenn opp i høyden. Vi startet med kundene og fortsatte med de som kom gående opp fra strandområdet. Først dagen etter fikk vi høre historier fra Khao Lak og stedene som var hardest rammet. Da skjønte vi omfanget, sier Sture.

Ingen av deres gjester ble fysisk skadet, men et ektepar som bodde i 2 Vikings Guest House hadde en sønn som måtte legges inn på sykehus etter å ha blitt rammet av bølgene.

Foto: John Sund