De to marinarkeologene Øyvind Ødegård (31) og Jostein Gundersen (31) ved Vitenskapsmuseet i Trondheim setter lørdag snuten mot Sri Lanka. Sammen med åtte andre marinarkeologer fra Australia og Nederland er de spesialinvitert til å være med og bygge opp Galle, som ble ødelagt av flodbølgen 26. desember i fjor. Galle-området er et av Sri Lankas mest populære turistmål og står på UNESCOs verdensarvliste.

Med sin kompetanse som marinarkeologiske dykkere skal de være med og jobbe på det kjente nederlandske skipsvraket «Avondster», som sank i havna utenfor Galle i 1659.

- Det er ingen som vet hvordan det har gått med skipsvraket etter flodbølgen, og det er blant annet det vi skal finne ut av, sier Øyvind Ødegård.

De to trønderne skal også bidra med snekring, rydding og gjenoppbygging av konserveringsfasiliteter.

Donerer utstyr

Ødegård og Gundersen kom i kontakt med prosjektet ved en tilfeldighet. De traff prosjektleder for «Avondster» Robert Parthesius under en arkeologikonferanse i York i Nord-England, og bestemte seg for å engasjere seg da Parthesius ba om bidrag.

- Han spurte om folk kunne donere gammelt, men brukbart utstyr, og vi gikk straks i gang med å kartlegge hva vi kunne bidra med. Etter at vi kom hjem hadde vi mailkontakt og det endte med at vi fikk invitasjon til å delta på dugnad og demonstrere utstyret, sier Ødegård.

Nå har Utenriksdepartementet spyttet inn penger til de to dykkerne, og med kroppene fulle av vaksine og bagasjen fullt av utstyr reiser de til Colombo lørdag, og videre til Galle på søndag.

Lang erfaring

- Jeg er veldig spent på hvordan det ser ut i Galle og under vann. Det ser ganske håpløst ut på endel bilder vi har sett. Lokalene til arkeologiavdelingen lå nede ved havnen og er helt ødelagt, sier Ødegård.

Både han og Gundersen har lang erfaring med graving ved vrak både i Norge og utlandet. Egypt, Tyrkia og Sverige er land de har jobbet i tidligere, selv om det meste av arbeidet foregår i Norge.

- Den største forskjellen fra å dykke i Trøndelag og i Sri Lanka blir nok temperaturforskjellen. Det skal bli fint å gå fra 4 til 25 plussgrader i vannet, ler de to.

Marinarkeolog Øyvind Ødegård (31) skifter fra noen få varmegrader i Trondheimsfjorden til 25 plussgrader, når han deltar i dykkeprosjektet i Sri Lanka. Foto: PRIVAT