Vitenskapsmuseet har satt seg som mål å spre kunnskap om katastrofen som rammet Sørøst-Asia i romjula. Det vil bli flere søndagsforedrag med tema som belyser hva som skjer når slike mektige naturkrefter oppstår.

Feltarbeid

Førstemann ut er forsker Odleiv Olesen ved NGU som søndag skal snakke om naturfenomenet tsunami og jordskjelv. Han vil forklare hva en tsunami er og hvordan den oppstår og horfor den ble så voldsom i Det indiske hav i romjula.

Olesen vil også fortelle om tsunamier som også har rammet Norge, og vil forklare de forhold som kan utløse en tsunami.

Neste søndag vil det bli foredrag som tar for seg menneskene som lever i Sørøst-Asia. Det er sosialantropolog Anne Kathrine Larsen ved NTNU som skal ta for seg menneskene som hører til i regionene som ble rammet av flodbølgen.

Et annet tema vil handle om nødhjelp og hva man trenger av øyeblikkelig medisiner. Det er lege Mads Gilbert fra Universitetet i Tromsø som tar for seg den delen av katastrofen. Gilbert har selv erfaring fra feltarbeid i katastrofeområder.

Søndagen deretter er det sykehusdiakon Anne Hirsch fra St. Olavs hospital som kommer med en øyenvitneskildring. Hun var i Thailand som medlem av det psykososiale kriseteamet som ble sendt nedover for å støtte og hjelpe de pårørende etter katastrofen.

Dyrenes sanser

Sistemann ut er professor Bjarne Braastad fra universitetes miljø- og bioviteskap. Søndag 13. februar tar han for seg dyrenes sanseapparat og kommunikasjon. Det viste seg i forkant av katastrofen at ville dyr sanset hva som kom og flyktet fra katastrofeområdene.

Inngangspengene til disse søndagsforedragene vil i sin helhet gå til foreningen Leger uten grenser.

Her slår monsterbølgen inn over stranden i Penang 2. juledag. Søndag kan du lære med om fenomenet bak de enorme bølgene. Foto: REUTERS