Helt overraskende varsler Frps Tord Lien at han ikke tar gjenvalg til Stortinget:

- Med mindre du blir statsminister, er de viktigste sporene du kan sette etter deg selv å følge opp barna dine, sier han.

Allerede i januar ba stortingsrepresentant Tord Lien om en samtale med partileder Siv Jensen for å fortelle at han sterkt vurderte å si nei til gjenvalg på Stortinget.

- Hun ga uttrykk for at dette ikke var noen fordel for partiet. Men hun hadde likevel forståelse for et slikt valg, forteller Lien.

I snart åtte år har 36-åringen fra Vesterålen representert Frp for Sør-Trøndelag. Og i motsetning til de fleste andre i hans situasjon, som gjør det de kan for å bli gjenvalgt, velger han å hoppe av topp-politikken.

- Jeg har en datter på fire år, som begynner på skolen neste år. Det er tøft å pendle. Jeg har jobbet mye med skolepolitikk, og vet hvor mye foreldrenes engasjement i barnas hverdag betyr. Om det ikke er omsorgssvikt å la være, så er det ikke langt ifra. Jeg akter ikke å være fraværende i resten av mine barns oppvekst. Det er på tide å legge inn årene.

- Har du hatt mye dårlig samvittighet?

- Nja. I den grad jeg har hatt det, har det vært overfor kona, ikke ungene. Hun er meget dyktig, så de har ikke lidd noen nød.

- En tøff mann

Lien sier at han brukt store deler av ungdomstida på speiderleir, menighetsarbeid, volleyball, ungdomsklubb.

- Jeg vil engasjere meg igjen i den type aktivitet. Men jeg må ta av meg fem kilo før jeg begynner å hoppe igjen.

- Oppfatter du deg selv som en myk mann?

- Neeii¿ Dattera mi sier at hun vil bli like tøff som meg. Jeg er ingen myk mann.

- Men opptatt av likestilling, kanskje?

- Kjerringa vil gi deg et avkreftende svar. Men de viktigste sporene du kan sette etter deg selv i livet, med mindre du blir statsminister, er å følge barna dine.

- Har du sett mange menn som angrer på at de har prioritert karriere?

- Ja, jeg har jo det. Og den tida du går glipp av, får du aldri igjen. Men noen løser det jo med et nytt kull, da, smiler han.

- Hvor tøft er det å gjøre dette valget?

- Jeg har brukt mye tid og snakket med mange. Åtte år er for lite, sier mange. Men ærlig talt: Det er et større problem på Stortinget at folk har sittet åtte år for lenge, enn at noen sitter fire år for lite, sier Lien og rynker på panna:

- Nå er ikke beskjedenhet min sterke side: Men jeg har gitt alt. Jeg har jobbet 50-60 timer i uka og har hatt mindre ferie enn de fleste. Folk tror stortingsrepresentanter har ferie fra 20. juni til 1. oktober. Jeg har ikke det, jeg har jobbet og jobbet.

Hvis Siv ringer

- Nå har jo Frp for første gang en realistisk mulighet til å være med å styre landet, og så gir du deg?

- Ja, og det har ikke gjort valget enklere, det skal jeg love. Men jeg trøster meg med at det er spor etter Tord Lien i Stortinget. Det er langt flere tap enn seire, men seirene fins – de har bare sittet litt langt inne. Men jeg kommer til å være brennende engasjert i Trøndelag fortsatt – det som er bra for Trøndelag, er bra for Norge.

- Hvis Siv Jensen ringer og spør om du vil bli statsråd, svarer du da at nei, jeg skal på volleyballtrening?

Tord Lien dukker mot bordflata, før han reiser hodet med et fåret smil.

- Hvis Siv Jensen ringer og sier: Tord, vil du bli fiskeriminister? Dah! Det er et godt spørsmål, for å si det sånn.

Det verste folk har sagt

- Du har sittet for Frp i åtte år. Har det skjedd noe med partiet disse årene?

- Det er åpenbart. Jeg har hatt den glede og ære å sitte sammen med Ketil Solvik-Olsen (spådd som framtidig lederkandidat, red.anm.) – en sterk personlighet. Det har skjedd mye positivt, det er vanskeligere å ta oss på ting, vi er langt mer grundige og skikkelige. Noen sier at jeg ligner mer på en byråkrat. Men det er ikke det verste folk har sagt ¿

- Hva er det verste?

- Kan jeg si det da? Ok. En av våre rådgivere på Stortinget utbrøt etter en diskusjon at hvis jeg var så opptatt av fakta, så kunne jeg heller melde meg inn i Høyre.

- Er noe av grunnen til at du slutter at du er lite bekvem med formen på det politiske ordskiftet?

For lite intellektuell refleksjon

- Det er for lite av intellektuell refleksjon i norsk politikk. Alt blir veldig svart-hvitt overforenklet, og det trekkes raske konklusjoner.

- Noen vil si du da kanskje har valgt feil parti?

- Det er ikke bedre i Høyre. En av mine svakheter har kanskje vært at jeg er for lite tabloid. Det får meg til å tenke på det verste med å slutte: Når jeg våkner opp i oktober og leser om noe i avisen, og jeg hiver meg på telefonen til Adresseavisen. Så svarer dere: Dine meninger bryr vi oss ikke om. Det gruer jeg meg til. Men jeg har forberedt meg godt. Jeg skal klare dette, gliser han.

Les hele intervjuet med Tord Lien i dagens utgave av Adresseavisen.

Foto: KIM NYGÅRD