Tidligere denne uka ble to nordmenn og tre brasilianere frikjent i den såkalte Natal-saken i Brasil, ifølge Dagbladet.

Det var i mai 2007 at brasiliansk politi slo til mot 15 leilighetskomplekser i Natal-provinsen. Nær 30 personer ble arrestert, de fleste nordmenn. Aksjonen var koordinert med norsk politi.

Norske myndigheter hadde nemlig en mistanke om at 500 millioner kroner var blitt hvitvasket gjennom eiendomsinvesteringer i Natal. Arvid Birkeland fra Trondheim har hele tiden bedyret sin uskyld, men er i Brasil dømt til ni og et halvt års fengsel, og sitter nå i husarrest.

«Opprørt»

- Pengene vi hadde med fra Norge er rene. Fra Norges side er det ingen mistanke mot noen av nordmennene. Norske myndigheter sier de har sendt over dokumenter til brasilianerne for å underbygge at det ikke er mistanke. Men de skriver det ikke rett ut, og det gjør meg opprørt, sier Birkeland til adressa.no på telefon fra Brasil.

- Det må komme skriftlig dokumentasjon fra norske myndigheter på at vi ikke er mistenkt for noe i Norge. Da er saken ferdig. Så enkelt er det, legger han til.

Han mener frikjennelsen av to nordmenn tidligere denne uka beror på det er en annen dommer som har koordinert etterforskningen her.

Annen dommer

- Dommer Walter Nunes har dømt de tiltalte i gruppe en og to, der jeg sitter i sistnevnte. Det er dommer Mario Jambo som nå har frikjent de to nordmennene, sier Birkeland.

I midten av september i år sendte Justis- og beredskapsdepartementet en rettsanmodning til Brasil. Der skal de ifølge Dagbladet skrive at Birkeland ikke er straffet i Norge, men Birkeland sier at innholdet er et annet:

- Det er kun en såkalt «endelig økonomisk rapport» med oversatte vedlegg som nå er sendt, sier han til adressa.no

Birkeland mener at dette ikke er nok, og anfører også at Økokrim startet saken i utgangspunktet.

- Rop til Anundsen

- Saken er egentlig veldig enkel: Er pengene jeg brukte rene eller ikke? Den viktigste jobben gjenstår. Dette er et rop til justisminister Anders Anundsen: Hei, gå god for at det ikke er mistanke mot oss i Norge og at pengene er rene. Så er saken over, sier han.

Nordmannen Geir Pettersborg er blant de som nå er frikjent. Han vurderer nå sivilt søksmål mot Økokrim, som på sin side hevder de ikke har gjort noe galt:

- Vi skjønner at det Pettersborg og de andre nordmennene har vært utsatt for har vært en stor belastning. Men vi kjenner oss ikke igjen i at Økokrim skal ha startet denne saken. Vi har på bistått myndighetene i Brasil på lik linje som vi gjør med andre land som ønsker bistand fra Økokrim, sier avdelingsdirektør Aage Aase til Dagbladet.