Sammen med fem norske kolleger reiste Fosse inn på Gazastripen i forrige uke. De bistår palestinske leger på Gaza European Hospital i Khan Younis.

– Vi behandler pasienter i alle aldrer, men svært mange er barn eller tenåringer som er truffet av splinter fra eksplosiver. De har derfor sår over hele kroppen, skriver Fosse i en tekstmelding til Dagbladet tirsdag.

Mange av de unge pasientene har fått en eller flere lemmer amputert. Sykehuset har normalt 200 sengeplasser, men nå er det 800 pasienter der.

Kirurg og professor emeritus Erik Fosse under et møte i november med statsminister Jonas Gahr Støre og humanitære organisasjoner som jobber på Gazastripen. Foto: Lise Åserud / NTB

I tillegg har rundt 25 000 mennesker søkt tilflukt i og utenfor sykehuset.

– Mange av pasientene har ligget her i flere måneder, for dette er krigsskader som trenger gjentatte operasjoner. Det meste av det vi gjør, er sårrevisjoner og amputasjoner: Livreddende kirurgi, skriver Fosse.

Kristil Haraldstad, landansvarlig for Palestina i Norwac, sier til Dagbladet at fem av de seks norske legene og sykepleierne kjenner Gaza godt fra før.

– Men dette er noe av verste de har vært med på. De har aldri sett lignende.