- Oppdraget vårt var å orientere de savnedes pårørende før myndighetene offentliggjorde listen klokken 11.30 mandag. Det var på forhånd sagt at listen skulle komme til oss klokken 9.30, men den kom ikke før klokken 10.45. Dermed hadde vi 45 minutter på oss. Man hadde trengt lengre tid, men dette styrer ikke vi, konstaterer politimester Per. M. Marum dagen etter at den mye omtalte savnet-listen ble offentliggjort.

Ringte savnede

Et knippe av Adresseavisens journalister brukte to-tre timer på å sjekke ut de fleste av de 11 personene fra listen mandag. Arbeidet ble gjort per telefon. Mange av de «savnede» fra Sør-Trøndelag var det bare å ringe direkte.

- Hvis dere hadde fått listen fra Nye Kripos, la oss si kvelden før. Hvor lang tid hadde Sør-Trøndelag politidistrikt trengt på å sjekke ut navnene?

- To-tre timer

- To-tre timers arbeid før offentliggjøringen kunne altså ha forhindret navnekaos?

- Jeg vil heller si det sånn at hvis listene hadde vært offentliggjort tirsdag morgen, så hadde vi fått kvalitetssikret dette best mulig.

Unntakstilstand

- Hva mener du om måten savnet-listen ble håndtert av myndighetene og Nye Kripos? Ville du ha gjort noe annerledes?

- Jeg tror det er viktig å se disse spørsmålene i lys av at dette var en unntakstilstand, sier politimesteren, og konstaterer deretter at Sør-Trøndelag politidistrikt i fjor håndterte 47 meldinger om savnede personer utover det som ble meldt fra psykiatriske institusjoner.

- Ingen slike meldinger går ut i media uten at det er samtykke fra pårørende. Det er en ufravikelig regel. Men denne katastrofen var en unntakstilstand som vel ligger til grunn for at overordnet myndighet besluttet å gå ut før pårørende var kontaktet og meldingene kvalitetssikret.

Vil ikke dømme

Marum innser at lidelse kan ha blitt påført enkelte etter at flere personer uriktig ble oppført på savnet-listene.

- Samtidig er det positivt å iaktta at tallet er redusert betraktelig i løpet av kort tid, sier politimesteren, og legger til:

- Jeg vil ikke gjøre meg til doms over beslutningen om å offentliggjøre listene. Jeg konstaterer at jeg gjerne skulle hatt bedre tid til å varsle lokalt før listen ble offentliggjort. Men skjedd er skjedd, sier Marum, som ikke kommer til å gå videre med denne saken til sine overordnede.Lederen av Norges lensmanns- og politilederlag (NLP), Geir Magne Aanestad gikk i går ut og kritiserte Nye Kripos for ikke å ha involvert lokalt politi med tanke på kvalitetssikring av listene før de ble offentliggjort.

- Det vil være umulig å sitte som politimester i Sør-Trøndelag å gjøre seg til dommer eller synser over hvilke problemstillinger de har hatt sentralt, sier Marum på spørsmål om hva han synes om Aanestads utspill.

- Jeg håper hele måten dette ble taklet på blir evaluert etter hvert, så vi kan lære noe. For katastrofer kommer, det vet vi, avslutter Marum.

Sjekker lister. I går arbeidet stabssjef Magnar Skaret (t.v.) og Jan W. Klüver, leder for operasjonssentralen ved Sør-Trøndelag politidistrikt, fortsatt med ¿å etterforske savnet-meldingene. Politimester Per M. Marum (t.h.) kunne godt ha tenkt seg mer tid til å sjekke ut de savnede før listen ble offentliggjort. Foto: RUNE PETTER NESS