– Etter gjenforeningen med moderlandet, er Hongkongs befolkning blitt herre over sin egen by, sa Xi fredag.

– Hongkongs ekte demokrati startet fra da av, sa presidenten under 25-årsmarkeringen fredag.

Markeringen skjer etter to år med det aktivister kaller en kraftig svekkelse av demokratiet. Strenge sikkerhetslover som er blitt innført av Beijing, gjør det nesten umulig å være i opposisjon.

Xi sa at det ikke er noen grunn til å endre ett land, to systemer-politikken.

– Modellen er et så bra system at det ikke er noen som helst grunn til å endre på den. Den må videreføres, sa Xi, som la til at alt Beijing har gjort, er «til det beste for Hongkong».

USA sterkt kritisk

USAs utenriksminister Antony Blinken uttrykte samtidig solidaritet med befolkningen i Hongkong mens de opplever det han kalte en «erosjon av autonomi» under kinesisk styre.

– Det er nå tydelig at myndighetene i Hongkong og Beijing ikke lenger ser på demokratisk deltakelse, grunnleggende friheter og uavhengige medier som en del av styringsmodellen Storbritannia og Kina ble enige om for 25 år siden, sa han i en uttalelse fredag.

Siden kinesiske myndigheter innførte den nasjonale sikkerhetslov for Hongkong, i 2020, har opposisjonen blitt avskaffet, og de fleste ledende demokratiske skikkelsene har enten flyktet landet, fratatt verv eller blitt fengslet.

Kinavennlig leder

Fredagens seremoni startet med heising av Kinas og Hongkongs flagg i Victoria-havnen, akkompagnert av den kinesiske nasjonalsangen, flyoppvisning og båter som sprayet vannsøyler.

Under 25-årsmarkeringen ble John Lee tatt i ed av Xi som Hongkongs nye leder.

John Lee overtar vervet som Hongkongs øverste leder etter Carrie Lam. Han har bakgrunn som Hongkongs sikkerhetssjef under hennes styre og spilte en viktig rolle i kinesiske myndigheters kamp mot demokratidemonstrasjonene i Hongkong i 2019 og 2020.

– Hongkong gjenfødt fra asken

Besøket i Hongkong er Xis første utenfor det kinesiske fastlandet siden koronapandemien startet og hans første besøk til Hongkong siden de store demonstrasjonene i byen i 2019.

– Etter stormene har Hongkong blitt gjenfødt fra asken og står fram med robust vitalitet, sa Xi da han ankom Hongkong med tog torsdag ettermiddag.

Store deler av Hongkong ble stengt av, og mediedekningen var strengt begrenset. Den siste uken har politiet forsøkt å fjerne enhver potensiell kilde som kunne sette Xi i dårlig lys under besøket.

Nasjonalt sikkerhetspoliti skal ha foretatt minst ni arrestasjoner av kritikere, og mange av de få gjenværende opposisjonsgruppene hevder de hadde blitt advart mot å protestere.