Den omkomne var ikke utstyrt med elektronisk skredbrikke i offpiste-området. Letemannskapene måtte søke manuelt ved å gå i manngard og stikke sonder ned i snøen.

- Han hadde en ekstra lang sonde. Det var et rent lykketreff at vi fant den begravde mannen, sier fjellredningsmannen Sven Moe til Länstidningen.

Den svenske 30-åringen som ble tatt av snøskredet i Västerskutan i Åre ble liggende dypt begravd i snømassene. Betydelig dypere enn 2,5 meter som tidligere er oppgitt, ifølge Moe.

Sterkt nedkjølt

Etter funnet begynte et titalls personer å grave seg ned til mannen, på kanten jobbet andre med å skyfle vekk snøen. Mannen ble gravd frem tre timer etter at skredet gikk. Han var da kraftig nedkjølt.

Redningsmannskapene begynte med livredning og mannen ble sendt med luftambulanse til sykehuset i Østersund. Livet sto ikke til å redde.

Bredt skred

En omfattende leteakasjon ble iverksatt etter snøskredet, som ble utløst like etter klokken 13 fredag. Totalt deltok et 100-talls personer og syv hunder i det systematiske søket.

Et Sea King redningshelikopter fra Trondheim var klar for å fly inn hunder fra Norske Redningshunder, men oppdraget ble avbrutt da den omkomne ble funnet.

De involverte gjennomførte lørdag en evaluering av redningsarbeidet.

- Det var en effektiv innsats, sier sikkerhetssjef Anders Aspholm i Skistar til Østersundsposten.

Slapp unna

Letemannskapene søkte i et stort område i Västerskutan, som ligger midt mellom heisene i Tveråvalvet i Åre-fjellet. Skredet var mellom 300 og 400 meter bredt.

- Dette snøskredet er det største jeg har sett i disse områdene, sier Sven Moe til Länstidningen.

To alpinister i området slapp unna skredet. De tre kjørte i et offpiste-område utenfor løypenettet i Åre.

- Det er relativt populært, men ikke det absolutt beste. Det er litt vanskelig å ta seg frem dit, sier Aspholm til Østersundsposten.

Snøskredet gikk i Västerskutan, øst for Tveråvalvet i Åre. Foto: TV-Åre