– Siden slutten av oktober 2023 har kontoret mitt registrert omfattende ødeleggelser og riving av sivil og annen infrastruktur, inkludert boligbygg, skoler og universiteter, i områder der kamper ikke finner sted eller ikke lenger finner sted, sier Volker Türk, FNs høykommissær for menneskerettigheter, i en uttalelse torsdag.

Ifølge FN har det israelske militæret (IDF) ødelagt alle bygninger som ligger innenfor én kilometer fra gjerdet mellom Israel og Gazastripen, for å skape en såkalt buffersone. Det er brudd på Genèvekonvensjonene, ifølge Türk.

– Jeg påminner israelske styresmakter om at det er forbudt i henhold til Genevekonvensjonen for en okkupantmakt å rive privat eiendom, unntatt der det er absolutt nødvendig av militære årsaker, sier Türk.

– Ingen rimelig begrunnelse

Han sier at et mål om å opprette en buffersone ikke er i overensstemmelse med unntaket for militære operasjoner, og dermed utgjør en krigsforbrytelse i henhold til Genevekonvensjonen.

Türk sier at slik omfattende riving av sivil infrastruktur er observert også i Beit Hanoun og Gaza by i nord, og dessuten i Nuseirat-leiren og Khan Younis lenger sør.

– Israel har ikke oppgitt rimelige begrunnelser for så omfattende ødeleggelse av sivil infrastruktur, sier han og viser til at så massive ødeleggelser fører til at befolkningen i områdene fordrives.

– Faktisk ser det ut til at rivingen har som formål å gjøre den sivile befolkningens retur til disse områdene umulig, sier han og minner Israel på at tvangsforflytning av sivile kan utgjøre en krigsforbrytelse.

Enorme ødeleggelser

Fire måneder med israelske angrep i Gaza har ført til enorme ødeleggelser. Store deler av Gazastripen ligger i ruiner, og en analyse av satellittbilder viser at nærmere 70 prosent av alle boliger nå er helt eller delvis ødelagt, ifølge Wall Street Journal.

Det er i samsvar med en analyse gjort av FNs satellittsenter som viser at nærmere hver tredje bygning i Gaza er helt eller delvis ødelagt i krigen, og at drøyt 22.000 av dem er jevnet med jorda. Nord på Gazastripen viser satellittbilder at 80 prosent av alle bygninger er helt eller delvis rasert.

Ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA er 23 av Gazas 32 sykehus ødelagt, mens de øvrige 13 bare delvis er i drift. 390 skoler er helt eller delvis ødelagt, og det samme er tre kirker og minst 183 moskeer, i tillegg til bakerier, butikker og fabrikker.

De enorme ødeleggelsene skyldes ikke bare israelske bomber, raketter og granater, men også kontrollert sprengning ved hjelp av dynamitt og miner, utført av israelske bakkestyrker. The New York Times har dokumentert at hoteller, moskeer, universitetet, FN-skoler og hele nabolag slik er jevnet med jorda.