I en bredt anlagt artikkel presenterer India sine ambisjoner for formannskapsperioden. Artikkelen er publisert av regjeringen og står på trykk i The Telegraph i Storbritannia.

– I dag trenger vi ikke slåss for å overleve, vår æra trenger ikke å være en tid for krig. Det må ikke være en periode med krig, skriver Modi.

Regjeringene i New Delhi og Moskva har forbindelser som går langt tilbake i tid, og Russland er hovedleverandør av våpen til India.

Modi har veket unna for å rette eksplisitt kritikk mot president Vladimir Putin, til tross for at indisk økonomi lider under galopperende energipriser og sterk økning i matvareprisene som resten av verden.

Statsminister Modi har tatt opp krigen i Ukraina i samtaler med Putin, senest under Asia-toppmøtet i september da de møttes ansikt til ansikt. India har ikke etterkommet sterke anmodninger fra USA om å fordømme Russlands krigføring.

Modi balanserer hårfint mellom sitt ønske om nærmere samarbeid med vesten og samtidig opprettholde et godt forhold til Russland. Krigen i Ukraina setter Indias politikk på harde prøver.

Den indiske statsministeren sier at India vil arbeide for å «avpolitisere» de globale leveransene av mat, kunstgjødsel og legemidler, slik at geopolitiske spenninger, som krigen i Ukraina, ikke fører til humanitære kriser.

India med sin befolkning på 1,4 milliarder mennesker er også en stor forbruker av russisk olje. I kjølvannet av vestens sanksjoner har Modi fått store rabatter på sine kjøp.