- Det gjorde inntrykk å se ham sitte i MIL-drakt i flyktningleiren i Hellas, sier Espen Isaksen. Som daglig leder for fotballavdelingen til Mosjøen IL, sto han i spissen for støttegruppa som jobbet intenst for at Hamed og broren Hamid skulle få bli i Norge.

I Mosjøen har det vakt oppsikt at Adresseavisen møtte en flyktning i Hellas ikledd den blå treningsjakka til Mosjøen IL. Det er snart to år siden de to brødrene ble sendt ut av Norge og til Afghanistan. Nå er de på flukt på ny, og Adresseavisens reportasjeteam møtte dem i flyktningleiren Elliniko utenfor Aten. De bor inne i tribuneanlegget i en nedlagt idrettsarena.

Godt likt i Mosjøen

I 2009 kom de to brødrene som enslige mindreårige asylsøkere til Norge, men fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse da Hamed fylte 18 år.

- Jeg kjenner ham godt. Han spilte i Mosjøen IL i tre-fire år og var en viktig bidragsyter i klubben.

Espen Isaksen kaller Hamed for en kjæledegge i klubben, en som folk likte og satte stor pris på. Derfor skapte det et voldsomt engasjement i byen da det ble kjent at norske myndigheter skulle kaste ut Hamed og broren.

Les også om brødrene Fahrid og Farhad fra Sunndal som kom tilbake til Europa i en gummibåt

Stort engasjement

- Vi engasjerte advokat og arrangerte pengeinnsamling, konsert og fakkeltog der tusen mennesker deltok.

Isaksen forteller om et utrolig engasjement i den lille byen med 10 000 innbyggere. En uke i desember 2014 jobbet støttegruppa hele døgnet med saken. Mange var også veldig lei seg da kampen ikke nyttet, ifølge Espen Isaksen.

Lærerikt og trist

- Det var en fantastisk lærerik, men samtidig trist tid. Hamed gjorde en fantastisk innsats den tiden de var i Mosjøen, ikke bare var han en strålende fotballspiller og lagspiller, men en ressursperson som hjalp meg med flere oppgaver i idrettslaget, forteller Isaksen.

- Han ble fraktet til Afghanistan der han aldri hadde vært og heller ikke snakket språket. Familien hadde flyktet til Iran før han ble født, og Hamed og broren kom seg alene til Norge og Narvik som mindreårige asylsøkere.

Isaksen forteller også at fotballklubben hjalp brødrene med å skaffe afghanske pass til dem. Det gjorde at de kom seg ut av Afghanistan og først til Iran før de fortsatte på flukt.

Espen Isaksen har fortsatt kontakt med to brødrene, men forteller at det var nytt for ham at søstera på 12 år er alene på flukt i Europa, slik Hamed forteller til Adresseavisen.

- De to brødrene bodde i Norge i fem år og snakket flytende norsk. De var begge godt integrerte og en del av samfunnet. Derfor skapte det et slikt voldsomt engasjement da de ble sendt ut.

- Fantastisk menneske

Espen Isaksen forteller at Hamed var et fantastisk menneske, en ja-mann, snill med andre, en lagspiller som bygde opp andre og som så fram til å ta idrettsutdanning i Norge.

- Nå ble det ikke slik. I stedet er han på flukt. Han var en veldig god fotballspiller og kunne blitt meget, meget god, slik jeg ser det. Vi var veldig glad for å ha ham i Mosjøen, sier Espen Isaksen som mener saken med de to brødrene gjorde noe med det lille bysamfunnet som ble mer opplyst av kampen mot utkastelsen.

foto
Fotballspiller: Her er Hamed i aksjon for Mosjøen IL før han ble sendt ut av landet i slutten av 2014. Foto: Mosjøen IL