Det ungarske politiet med styrker fra opprørspolitiet var sjanseløse da 400-500 flyktninger kom togende fra grensepasseringen. Foran sperringene forsøkte en anfører blant flyktningene å forhandle med politiet om en løsning. Imens ropte toget taktfast «No Camp», «No Camp».

Stormet forbi

Men folkemengden mistet fort tålmodigheten, brøt ut av toget og stormet forbi politiet. Noen barn og kvinner falt om i en passasje mellom to politibiler og ble trampet på av mengden som løp i panikk.

Folk sprang i alle retninger. Mange satte først kursen gå sørover mot den serbiske grensen, før det ble oppdaget at de var på feil vei og snudde. Småbarnsfamilier bar små barn, slitne folk dro sekker etter seg i solsteiken.

Til fots

Politiet klarte etter en halv time å få en viss kontroll, men da var størsteparten forduftet over jorder og omveier. Disse går nå i grupper ved siden av hovedveien E75 i retning Budapest, over 15 mil lenger nord. Fra Budapest er målet Østerrike.

Unngå registrering

«Tilbudet» fra politiets forhandler til de som ikke klarte å unnslippe ved grensen, var å få vann, og vente på busser som skulle ta dem til en mottaksleir 20 kilometer unna grensen mot Østerrike. Akkurat nå er det usikkert hvor mange som kommer til å bli med på den reisen.

Vil til Vest-Europa

Flyktningene vil nemlig unngå å avgi fingeravtrykk og bli registrert i Ungarn. De frykter at det i praksis betyr at de blir asylsøkere i landet, og at de vil bli returnert til Ungarn hvis de kommer seg til et annet land i Schengen-området. Det er det ingen som vil. Alle vil vestover, de fleste til Tyskland og Sverige, men Storbritannia, Italia, Frankrike, Nederland og Norge er også høyt på lista.

En strøm

Gruppen på 400-500 som overrumplet det ungarske politiet hadde nettopp passert grensen mellom Serbia og Ungarn. Politiet forsøkte å få dem inn i den beryktede transittleiren Røszke som tett ved grensepasseringen til Serbia. Hit kommer en strøm av flyktninger hver dag. Hittil i år har minst 150 000 passert gjennom Ungarn.