Ifølge den foreløpige oversikten er det nå 189 personer som soner livstid i Sverige. Antallet har aldri vært høyere siden Kriminalvården begynte å offentliggjøre statistikk i 1989. Det året sonet 26 innsatte livstidsdommer.

Bare i årets ti første måneder ble 27 personer dømt til livstid i fengsel i Sverige, og også dette er ny årsrekord.

Livstid er lovens strengeste straff i Sverige, men er til forskjell fra øvrig fengselsstraff ikke tidsbestemt. Livstidsdømte vet derfor ikke hvor lenge de må sone, men kan etter ti år søke om å få dommen omgjort til en tidsbestemt dom.

Den samlede dommen kan imidlertid ikke være kortere enn den lengste tidsbestemte straffen, som er 18 år.

Drap, spionasje og sabotasje

En rekke forbrytelser kan i henhold til loven gi livstid, blant dem drap, mordbrann, grov ødeleggelse av offentlig eiendom, bortføring, grov sabotasje og sabotasje på fly og skip.

Flertallet av dem som soner livstid, er dømt for drap. Økningen i antall henger sammen med at straffen for drap ble skjerpet 1. januar 2020.

– Regjeringen var da tydelig på at flere som ble dømt for drap, skulle dømmes til livstid, og domstolene har siden fulgt opp denne politiske ambisjonen, sier doktor i strafferett ved universitetet i Stockholm, Dennis Martinsson.

Lovendringen innebar ifølge svensk høyesterett at drap som utgangspunkt skal straffes med 16 års fengsel, mens det tidligere var 14 år. Det skal heller ikke kreves like skjerpede omstendigheter som tidligere for å idømme livstid.

Kan øke ytterligere

Strafferammen for andre forbrytelser har også økt i Sverige de siste årene, ikke minst for forbrytelser som faller inn under kategorien gjengkriminalitet.

Selv 18-åringer kan i henhold til svensk lov nå dømmes til livstid, og fra politisk hold har det kommet tydelige signaler om at ytterligere straffeskjerpelser er på vei.

I den såkalte Tidöavtalen som ble inngått mellom regjeringen og Sverigedemokraterna er det enighet om å doble straffene for gjengkriminelle og generelt å skjerpe straffene for voldskriminalitet.