Til stående applaus og tidvis trampeklapp ble Jens Stoltenberg takket av som leder av Arbeiderpartiet like før 13.30 lørdag ettermiddag..

– Takk for meg, var hans aller siste ord fra talerstole

En liten time tidligere entret han den sammen talerstolen. Etter en stående applaus som varte nærmest uendelig, fikk han til slutt også ordet.

– Partiet kommer til å klare seg utmerket uten meg. Det er litt hardt å innrømme, men det er sant, innledet Stoltenberg.

«Morn'a Jens»

I halvtimen før han gikk på talerstolen hadde han blit takket av blant annet Åge Aleksandersen som var en av flere kjendiser som sa «Morn'a Jens» i en 15 minutter lang hyldningsvideo. Også internasjonale størrelser som Bill Clinton uttrykte lykke til i jobben som generalsekretær i Nato.

Da Stoltenberg møtte pressen fredag, sa han at han ville savne mye når han nå gir seg i politikken. Men noe han ikke ville savne var å bruke mye på å sette seg inn i «dagsorden-saker» men heller bruke tid og energi på de store spørsmålene.

I sin siste tale som leder fulgte han opp dette utsagnet.

Har løst miljøproblemer

Han trakk opp de store historiske linjene frem mot Murens fall og avskaffelsen av apartheid i Sør-Afrika, til kampen mot fattigdom og vaksineprogrammer som hvert år redder tusenvis av barn.

Miljøpolitikken har fått et nytt løft i Arbeiderpartiet etter regjeringsskiftet i fjor høst, noe som også preget talen lørdag ettermiddag.

– Vi har allerede løst mange problemer, sa Stoltenber og viste til at bensin har blitt blyfri noe som gjør at folk i byene ikke lenger trenger å bekymre seg for blyforgiftning.

– Men vi har fortsatt utfordringer som må løses, og det skal vi gjøre gjennom kunnskap og teknologisk utvikling.

Hilsen til Erna

Men Jens Stoltenberg er et politisk dyr, og ville ikke vært seg selv om han ikke kom med noen politiske stikk til sine motstandere. Det skjedde også på avskjedsdagen.

– Vi kan ikke ha en politikk som forsterker sosial ulikhet. Vi trenger en politikk som reduserer den. Da trenger vi sterke fagforeninger og nasjonal lønnsdannelse, sa Stoltenbeg som en siste hilsen til den sittende regjering.

Før han sa takk for meg tok han seg også tid til å gå gjennom sin aller tyngste opplevelse som partileder, statsminister og menneske.

– Vi kan ikke få dem tilbake. Men vi kan minnes. Vi kan huske. Vi skal hedre dem, sa Stoltenberg til minne om de 77 menneskene som ble drept 22. juli.

Han minnet om at kampen mot fundamentalisme og kampen for demokrati må kjempes hver dag.

– Sosialdemokratiet har alltid avvist fundamentalismen. Det har vi også gjort fordi den i sin ekstreme form er farlig. Det leder til en totalitær tenkning der målet helliggjør middelet. Det er alltid feil, sa Stoltenberg.