Meningsmålingene tyder på fire nye år i Det hvite hus for president Barack Obama. Foto: NTB SCANPIX

Obama ligger så vidt foran Mitt Romney i kampen om Det hvite hus, ifølge de siste meningsmålingene. Men Romney har fortsatt veier til seier.

– Obama burde ikke stille til gjenvalg, han burde sittet i fengsel. Han lot sine i stikken for å dø i Benghazi, sier Tim Lenihan til NTB foran et valglokale i Columbus i Ohio, der folk står i kø for å avgi forhåndsstemmer. Temperaturen er høy i sluttspurten til presidentvalget tirsdag, og Ohio har nok en gang pekt seg ut som selve nøkkelstaten å vinne.

– Obama er bare en kjeltring fra Chicago, noe annet vil han aldri bli. En nikkedukke som ikke vet hva han holder på med, sier Lenihan videre.

Brannmur

I Ohio gir et gjennomsnitt av de siste tolv målingene presidenten et forsprang på 2,9 prosentpoeng over Romney. I den store vippestaten Florida ligger imidlertid Romney i ledelsen, ifølge et gjennomsnitt av de siste ti målingene.

Dagen før valget viste tallene at det heller Obamas vei, selv om det er jevnt. Om Obama sikrer seiere i «brannmuren» bestående av Ohio, Iowa og Wisconsin, kan han tape alle de andre vippestatene og likevel vinne. Obama satte derfor inn sluttspurten i disse tre delstatene mandag, før han skulle til Chicago for valgdagen. Romney håper og tror fortsatt at det skal gå hans vei, og Republikanerne kjempet intenst mandag med besøk til Florida, Ohio, Virginia og New Hampshire.

Mindre entusiasme

Romney var kraftig på offensiven etter den første TV-debatten. Men fremgangen stanset noe opp for en ukes tid siden. Dette har ført til bekymring i valgkampledelsen for at man har bommet med timingen og «nådd toppen for tidlig». Det er helt klart at mye av den voldsomme entusiasmen Obama vekket til live i 2008, særlig blant unge, er borte. Demokratene frykter derfor at mange unge ikke gidder møte fram. Da NTB besøkte gigantiske Ohio State University i Columbus før helga, var valgkampaktiviteten merkbart mindre enn for fire år siden.

Vil ikke tilbake

Også på valgkampmøter i Ohio synes fremmøtet av unge å være mindre. Ifølge 23 år gamle Brittany C. Prevo har imidlertid ikke entusiasmen visnet:

– Blant mine venner er det den samme entusiasmen nå som for fire år siden, sier Prevo aller først i en kø for å forhåndsstemme. Sammen med Vanessa Prevo (12) og Terri Burke-Higgins (58) har hun ventet i fem timer på å komme inn.

– Vi vil ikke tilbake dit vi var. Obama representer og kjemper for oss i middelklassen, sier hun til NTB. TraumatiskOm Obama skulle tape valget, vil det ifølge Politico være svært traumatisk for Demokratene. Det vil bety slutten på drømmen om den nye liberale kursen Obama staket ut i forrige valgkamp, skriver nettstedet. Svært mange av dem tror på et gjenvalg. Et tap vil bli forsøkt forklart på forskjellige måter. Ifølge Politico vil teoriene inkludere Obamas dårlige prestasjon i den første TV-debatten, den økonomiske arven fra Bush-årene, mangel på en visjon for de neste fire årene, den omstridte helsereformen og kanskje også rasespørsmålet.

For dårlig

Forklaringer på et tap for Romney vil kunne bli at han rett og slett var en for dårlig kandidat, at orkanen Sandy stanset fremgangen hans, at han var for moderat og at han skuslet bort sjanser til et innhogg blant latinos, velgere med latinamerikansk avstemning. For Republikanerne vil et tap naturlig nok også bli svært tungt å svelge. Obamas posisjon ved dette valget ble regnet å være svært dårlig på grunn av den vanskelige økonomien, høye ledighetstall og den kontroversielle helsereformen