Foto: JIM BOURG

- Det var en historisk natt her i USA, sier Giske på telefon fra New York.

Han mener Obama bare ved å bli valgt som president har skapt en historisk forandring i USA og verden.

- Amerikanerne her, både svarte og hvite, føler stolthet over at en mann som Obama, med sin bakgrunn, er valgt som den første, svarte presidenten. Det har utløst så mange følelser her borte, jeg har ikke sett maken, sier Giske.

Mye gjenstår

Men Giske mener det gjenstår å se hvilke politiske konsekvenser valget av Obama vil få.

- Det er åpent i hvilken retning han vil gå. Som lokalpolitiker og senator har han stått for en liberal linje. Demokratene har nå et stort flertall i både senatet og representantenes hus, alle muligheter ligger der til å gjennomføre programmet. Men samtidig har han sagt hele tiden at han skal samarbeide på tvers av partiene, sier Giske.

Tre viktige saker

Han tror likevel det vil være tre store saker som Obama-administrasjonen nå vil ta fatt på.

- Finanskrisen er viktig, og en viktig årsak til at han ble valgt. Ny lovgivning omkring markedene og tiltak for å få økonomien på beina vil være sentrale. I Irak vil vi se en ny linje, og krigen vil bli avsluttet. Dessuten har han lovt at USA skal komme fullt på banen i klimaspørsmålet. Det betyr at han må gjøre noe med drivstoffprisene, forskningen på fornybar energi og hele samferdselspolitikken i USA. Det er en krevende jobb, men vi har nå fått en president som både snakker om og forstår klimaproblemet. Bare det er viktig, sier Trond Giske.

En ny leder

Mens Giske fulgte valgnatta i New York, var fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, i Washington DC.

- Det har tutet og hoiet i byen i hele natt. Utenfor Det hvite hus er det fullt opp med feirende mennesker, sier Sandvik.

Han tror Obama nå vil redefinere måten USA forholder seg til verden på, sette inn sterke krefter på å få orden på økonomien og fremstå som en pådriver i klimakampen.

- Det vil helt åpenbart bli en ny politisk kurs, sier Sandvik.

Han tror Barack Obama kan bli et politisk forbilde for verden, og en mann som i likhet med John F. Kennedy, klarer å definere den tidsånden USA og verden lever i.

- Vi ser en helt ny politikertype, en nettverksbygger som representerer en helt ny stil. En moderne leder som vil bety en endring for USA og verden, tror Tore O. Sandvik.

Foto: TERJE VISNES