- På veien møtte vi tusenvis av flyktninger på vei fra grensen mellom Serbia og Makedonia. De kommer gående, delvis uten sko eller bare iført sandaler. Noen har en ryggsekk med alt de eier og i tillegg bærer de barn. De har dårlige klær. Slik går flyktningene i ni kilometer frem til stedet der de må registrere seg, sier ingeniør Bjørn Støwer fra Frosta.

Kaotisk situasjon

Han jobber for Kirkens Nødhjelp med å forbedre vannforsyningen og sanitæranlegget i transittmottaket i byen Presevo i Serbia, på grensen mot Makedonia. De samarbeider med blant annet med FNs høykommissær for flyktninger.

Støwer anslår at det kom 8000 flyktninger til transittleieren natt til fredag. Det er, ifølge ham, forventet at det skal komme rundt 20 000 mennesker til leiren i løpet av helga.

- Det er en veldig kaotisk situasjon. Det begynner å oppstå spenninger mellom serbisk politi og flyktningene. Det er aggressiv stemning på begge sidene. Politiet er stresset og overarbeidet, mens flyktningene er utslitte og enda mer stresset, sier Støwer, som mener at spenningen har økt i løpet av denne uka.

Han har arbeidet i transittmottaket i fem dager.

LES OGSÅ (PLUSS): Ble sendt tilbake etter 4,5 år i Sunndal - nå er de på flukt igjen

Sover overalt

Serbia har sammen med Makedonia blitt et av de største transittlandene for titusenvis av flyktninger som kommer i land i Hellas, på vei videre i Europa. De fleste flyktningene som kommer til Serbia er fra Syria, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. Mange av dem drar videre fra Serbia til Ungarn for å komme seg videre i Europa.

- Vi har bare et begrenset område til disposisjon. Mottaksapparatet er ikke dimensjonert for alle de tusen menneskene som kommer hit, sier Støwer.

Han forteller at det er flyktninger over alt i byen.

- Det ligger folk og sover over alt i sentrum av byen. De ligger i stoler og telt på fortauet, sier Støwer.

LES OGSÅ (PLUS): - Urettferdig kritikk av Ungarn

Forbereder seg på kulden

Han opplyser at flyktningene er i transittleiren i ett døgn eller to. Der blir de registrert av serbiske myndigheter, kan få helsesjekk, mat og vann. I byen Presevo, der Støwer arbeider, er det press på lokalsamfunnet.

- Det er fare for at stemningen mellom flyktningene og lokalbefolkningen kan bli urolig og betent. Man er ikke i stand til å håndtere alle de menneskene som kommer, sier Støwer.

FNs høykommissær for flykt-ninger ba i en pressemelding i slutten av august alle europeiske land om å hjelpe land som Makedonia og Serbia fordi kapasiteten allerede er sprengt. Hjelpeapparatet og myndighetene i Serbia jobber nå parallelt med å hjelpe de flyktningene som kommer og med å ordne fasiliteter som skal være klare til at vinterkulden kommer om rundt én måned.

Nedlagt fabrikk

- Myndighetene har planer om å ta i bruk en nedlagt fabrikk som ligger like ved transittmottaket. Det jobbes med å lage innkvarteringsmuligheter i fabrikken. Vi jobber med å lage permanente sanitærløsninger som kan fungere om vinteren, sier Støwer.

Støwer har merket at flere har engasjert seg i Norge de siste par ukene.

- Jeg håper at folk i Norge støtter det arbeidet som pågår, sier han.

Bjørn Støwer fra Frosta er i Serbia for å forbedre vannforsyningen og sanitæranlegget til flyktningene. Foto: Privat