Utvalget skal ledes av Jan Reinås, tidligere konsernsjef i Norske Skog, og består for øvrig av Harald Sunde, Truls Fyhn, Morten Wetland, Torunn Laupsa, Siv Meisingseth og Rita Engh Heflo. Utvalget skal ha eget sekretariat og har frist til 20. april 2005 for å avgi sin rapport.

Hagen fornøyd

Frp-formann Carl I. Hagen hadde ønsket seg en kortere tidsfrist, men er ellers godt fornøyd med det oppnevnte granskingsutvalgets sammensetning og mandat.

– Sammensetningen er god, og mandatet er så vidt at utvalget har stor frihet til å se på alt de måtte ønske, sier Hagen til NTB.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier dette er et utvalg hele det politiske Norge har samlet seg om. Hun mener den brede politiske oppslutningen gir stor tyngde og legitimitet til utvalgets konklusjoner.

– Elementene i mandatet er selvsagt viktige, men det er viktigere at utvalget har stor frihet til å velge hvilke sider av beredskapen det ønsker å gå gjennom. Det blir sagt tydelig i mandatet at offentlig tjenestemenn ikke skal være bundet av sin taushetsplikt, men fritt kan uttale seg om det som er skjedd i departementene, sier Arnstad.

– Kompetanse viktigst

– Utvalget har alle fullmakter det trenger, og det settes ingen grenser for dets arbeid, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Hun legger vekt på at både utvalget og mandatet er utformet i samarbeid mellom regjeringen og opposisjonen på Stortinget.

– For oss har det vært viktig med bredde, kompetanse og uavhengighet. Vi har prøvd å ikke tenke partipolitiske kandidater, men heller tenke på utvalgets samlede kompetanse, sier Halvorsen til NTB.

– Bedre neste gang

Carl I. Hagen regner med at politikerne vil få konkrete innspill fra granskingen av norske myndigheters håndtering av flodbølgekatastrofen etter jordskjelvet i Indiahavet.

– Målet er å få gjort endringer slik at når det neste gang skjer en alvorlig katastrofe i utlandet, så vil norske myndigheter være raskere og mer omfattende tilstede, sier han.

Jens Stoltenberg tror på sin side at utvalgets arbeid vil munne ut i at regjeringen endelig oppretter den sentrale krisehåndteringsenheten Stortinget ba om i 2002.

Foto: SCANPIX