Kampen om det niende mandatet og utjevningsmandatet fra Sør-Trøndelag kommer til å bli en thriller. Hver eneste stemme vil være viktig for å fordele de to siste plassene.

Adresseavisen har analysert de siste meningsmålingene foran valget, og sett på hvordan de ti stortingsplassene fra Sør-Trøndelag kan bli fordelt. Når de store partiene har tatt sitt, skal de konkurreres mellom småpartiene og representantene som står lengre ned på listene til de store partiene.

Jon Gunnes (V), Snorre Valen (SV), Heidi Greni (Sp), Øyvind Håbrekke (KrF), Harald Nissen (MDG), Sivert Bjørnstad (Frp), Marvin Wiseth (H) og Audun Otterstad (Ap) kjemper alle om et liv på Stortinget etter valget. Etter all sannsynlighet blir seks av dem skuffet på valgnatta.

–Dette blir kjempespennende. Dette kan avgjøres med noen få stemmer, sier Snorre Valen (SV).

–Nå er det Venstre sin tur. Vi går for å kapre det niende mandatet fra Sør-Trøndelag, sier Jon Gunnes (V).

–Det er et stykke igjen, men alt er mulig den siste uka før valget, sier Harald Nissen (MDG).

De sikre

Ved å gå gjennom alle meningsmålingene nasjonalt og for Sør-Trøndelag den siste måneden, har vi gjort en beregning på mandatfordelingen som er mest sannsynlig etter valget. Det skal skje mye dersom Ap ikke får inn tre. Trond Giske, Eva Kristin Hansen og Jorodd Asphjell ser ut til å være sikret plass. Det samme er Linda H. Helleland og Frank Jenssen fra Høyre. Også Frps nestleder Per Sandberg virker trygg for fire nye år på Stortinget. Dermed er seks av de ni distriktsmandatene fordelt.

Nokså sikre

Mye tyder også på at Aps fjerdekandidat, Karianne Tung, og Høyres tredjeplass, Torhild Aarbergsbotten, kommer inn på Stortinget. Da har vi fordelt åtte av ni distriktsmandater.

Da gjenstår det niende distriktsmandatet og det tiende utjevningsmandatet. Det er disse to plassene åtte aktuelle stortingsrepresentanter skal kjempes om den siste uka. Det 10. mandatet fra Sør-Trøndelag er utjevningsmandat, og fordeles etter de nasjonale stemmetallene. Det er derfor mer vanskelig å si hvem som får dette før alle stemmene er telt opp.

Kamp til målstreken

I Adresseavisens siste fylkesmåling, i midten av august, var det Høyres Marvin Wiseth som var inne på det niende mandatet, mens Venstres Jon Gunnes lå nærmest til å ta det.

Legger man derimot Repons Analyses nasjonale måling fra 29. august til grunn, og fordeler mandater fra Sør-Trøndelag etter Poll of polls beregninger for fylkene, tar Harald Nissen (MDG) 8. plassen fra Sør-Trøndelag. Aps Karianne Tung tar det niende mandatet. I denne målingen er det Høyres Aarbergsbotten som ligger nærmest til å kapre 9. plassen. På denne beregningen er det SVs Snorre Valen ligger an til å kapre utjevningsmandatet.

Målingene og mandatfordelingene svinger fra dag til dag. Det eneste man med sikkerhet kan si er at hver eneste stemme i Sør-Trøndelag vil være avgjørende for hvem av de åtte aktuelle som skal på Stortinget.

–Det blir en thriller, og jeg aner ikke hvordan det kommer til å gå. Men det er ikke mer komplisert enn av de som ønsker en SV-er på Stortinget, må stemme SV, sier Snorre Valen.

Satser på sju prosent

Venstre og Jon Gunnes skal kjempe helt frem til valglokalene stenger for å kapre en plass på sørtrønderbenken. Gunnes mener det er på tide at Venstre igjen blir representert fra Sør-Trøndelag.

–Det er 32 år siden sist. Nå er det på tide å sende en venstremann til Løvebakken igjen. Vi har som mål å få sju prosent av stemmene nasjonalt og i fylket. Det skal holde til å kapre den niende mandatet. Både meningsmålinger og reaksjoner fra folk gjør meg optimistisk, sier Gunnes.

Harald Nissen, listetopp for Miljøpartiet De Grønne i Sør-Trøndelag, må øke sin oppslutning noe i fylket før niendemandatet er innenfor rekkevidde. Men han har fortsatt tro på en valgbombe.

–Målet har vært fire prosent nasjonalt, og dermed mulighet for utjevningsmandat. Det er et stykke fra målingene og opp til plass nummer ni, men det er fortsatt en uke igjen, sier Nissen.

Utjevningsmandater er vanskeligere å spå om. Poll of polls har gjort beregninger på meningsmålinger over en lengre periode, og her beregnes det at SV har kapret utjevningsmandatet i 23 prosent av målingene som ligger inne i beregningen, Sp 18 prosent, Venstre seks prosent, KrF to prosent og Ap en prosent. Skal man komme med i betrakning om utjevningsmandat må det nasjonale valgresultatet for partiet komme over sperregrensen på fire prosent.