Det startet med at Jens Stoltenberg i partilederdebatten satte spørsmålstegn ved Erna Solbergs lederegenskaper fordi hun ikke vet hvem hun kommer til å sitte i regjering med.

Det falt tidligere Høyre-topp, Civita-sjef, Kristin Clemet tungt for brystet - og i en blogg påpekte hun at 22. juli-rapporten avdekket dårlig ledelse. I går fulgte Høyre-leder Erna Solberg opp.

Reagerte på Stoltenbergs angrep

Til Dagens Næringsliv sier hun at det bare er å lese 22. juli-rapporten for å se hvem som står for dårlig ledelse. Hun sier også at hun har fått mange e-poster fra folk som reagerte på Stoltenbergs angrep på henne, sett i lys av 22. juli-kommisjonens konklusjoner.

KrFs leder, Knut Arild Hareide derimot, kritiserte Solbergs sitt utspill mot Stoltenberg på NRK i dag.

Aps femtekandidat i Sør-Trøndelag, Audun Otterstad, forstår ikke hvorfor Solberg gjør dette.

– Det imponerte meg hvordan Erna Solberg taklet behandlingen av 22. juli-rapporten. Det var med verdighet, saklighet og uten å forsøke å skåre billige politiske poenger. Desto mer overrasket blir jeg over dette. Det er direkte ufint det hun gjorde.

– Men det er jo Stoltenberg selv som startet ballet med å kritisere svak ledelse?

– Han etterlyste en avklaring på hvem som skal sitte i regjering. Det er betimelig - et viktig politisk spørsmål.

– 22.juli-kortet

– Lederegenskaper er vel også relevante, særlig i et statsministervalg som dette?

–Både Erna og Jens er dyktige politikere begge to, som jobber hardt og tror på noe. Hvorfor da redusere den politiske debatten til personangrep og trekke inn et veldig sårt tema? Jeg frykter dette var en billig måte å komme seg unna at hun mangler svar på hvem som skal sitte i regjering.

– Hvorfor skal man ikke kunne trekke inn Jens Stoltenbergs ansvar for konklusjonene i 22. julirapporten?

– Jens har ansvar for Norge og har gjort en ekstremt god jobb som leder. Jeg skulle tro at Erna Solberg hadde hatt nok av politiske saker å angripe Jens på etter åtte år ved roret, i stedet for å kjøre 22. juli-kortet. Det er mange som har lidd mye etter Utøya, og som sliter fortsatt. Vi må ta vare på alle ungdommene. At Erna Solberg bruker dette så lettvint er ikke bare ufølsomt, men et politisk lavmål, mener Otterstad.

– Frekkas fra Stoltenberg

Høyres andrekandidat i Sør-Trøndelag, Frank Jenssen, støtter partileder Erna Solberg fullt ut i hennes kritikk av Stoltenberg.

– Ernas respons er ikke et urimelig svar på tiltale når Stoltenberg med en frekkas ypper til debatt om lederegenskaper. Det er ikke mer enn rimelig at han da blir kjørt på dette, og jeg har tenkt det samme selv, sier han og legger til:

– Jeg tror at folks oppfatning av hva de mener om lederegenskapene til de to, gir seg uttrykk på meningsmålingene. Jeg tror også at velgerne har registrert at 22. juli-kommisjonen kom med massiv kritikk av for lite og svak ledelse over lang tid. Stoltenberg har vært statsminister i åtte år, og det er klart han har det øverste ansvaret. Det har han jo også selv sagt, selv om jeg er usikker på hva det faktisk innebærer, sier Jenssen.

– Flere mener det er ufint å koble 22.juli med Stoltenbergs lederegenskaper?

– For oss handler dette om kommisjonens rapport - som regjeringen selv ønsket velkommen. Vi kobler ikke de tragiske hendelsene denne dagen med hans lederegenskaper, men rapporten avdekker alvorlig svikt i forvaltningen. Det er det til syvende og sist statsministeren som står ansvarlig for, understreker Høyre-toppen og avslutter:

– Det er tross alt forskjell på kritikk fra Gjørv (Alexandra Bech Gjørv, leder av 22.juli-kommisjonen, red.anm.) og fra Knudsen (Grete Knudsen, tidligere Ap-statsråd som kom med boken «Basketak», red.anm.).

Rimelig Høyre-topp i Sør-Trøndelag, Frank Jenssen, mener det er rett og rimelig at Erna Solberg anklager Stoltenberg for dårlig ledelse med bakgrunn i 22.juli-kommisjonens rapport. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Knusende rapport Erna Solberg mener det bare er å lese 22.juli-kommisjonens rapport for å se hvem som står for dårlig ledelse. Foto: jens petter søraa