Nye Kripos har frigitt dødslisten som skal danne grunnlag for utbetalinger.

En samordnet forsikringsbransje har besluttet å tilby etterlatte å fremskaffe oversikt over hvilke forsikringer og pensjonsordninger døde nordmenn har hatt.

Listen på de første 24 identifiserte døde nordmennene ble denne uken oversendt fra Nye Kripos til Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) - organet som samordner forsikringsselskapenes arbeid. Dødslisten skal danne grunnlag for et hurtig forsikringsoppgjør til de etterlatte, sier informasjonsdirektør Preben Røe i FNH til Adresseavisen.

Brev til etterlatte

- Når det gjelder flodbølgekatastrofen har vi fraveket regelen om at etterlatte selv må skaffe oversikt over hvilke forsikringer den avdøde har, sier Røe.

FNH anslår at de totale forsikringsutbetalingene i Norge etter flodbølgekatastrofen vil beløpe seg til 150-200 millioner kroner.

Etterlyser liste

- Normalt skal det foreligge en dødsformodningsattest utstedt av tingretten før pårørende etter antatt døde kan få utbetalt forsikringsoppgjør. Det kan ta ett år. Men dersom pårørende tar kontakt med forsikringsselskapet og det er sannsynliggjort at deres nærmeste var i katastrofeområdet 26. desember i fjor, vil det kunne gi rett til en rask forsikringsutbetaling, sier Røe. Et eksempel kan være savnede pakketurister som var på chartertur til en rammet destinasjon.

- Vi har bedt om en autorisert savnetliste fra politiet, men har ennå ikke fått den. Når listen foreligger, kan pårørende henvende seg til oss. Finner vi det sannsynliggjort at den savnede er omkommet, er selskapene innstilt på å utbetale oppgjøret i løpet av kort tid, sier Preben Røe.

Et charterfly med 360 nordmenn lettet fra Gardermoen med kurs for Phuket i Thailand i går. Dette er første avreisen siden charterarrangørene i romjulen innstilte reisene etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.