Bondevik vil ikke begrense mandatet til granskningskommisjonen som skal ettergå myndighetenes håndtering av katastrofen. Nettopp derfor mener han kommisjonen, eller «evalueringsgruppen» som han foretrekker, kan trenge så lang tid at det ikke vil være mulig å gjennomføre stortingsbehandlingen for sommerferien.

- Dette kan ikke bli et hastverksprosjekt. Vi kan få problemer med å få seriøse personer til å gå inn i evalueringsgruppen dersom tidsfaktoren gjøres for stram. Det skal også være seks uker med høring, sa statsministeren i går.

Men opposisjonen på Stortinget har helt andre planer: –¿Resultatet av granskningen kan ikke komme utpå sommeren. Det er en fordel for alle parter at dette blir tatt så raskt som mulig. Arbeidet bør være ferdig før påske, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Frps formann Carl I. Hagen har med stigende irritasjon fulgt Bondeviks håndtering av granskningsarbeidet. Frp mener Stortinget bør overta hele opplegget: –¿Uansett mener vi at Stortinget bør få rapporten om regjeringens myndighetsutøvelse i mars slik at vi kan behandle den senest i første halvdel av april, fastslo Hagen i går.

Tålmodigheten er heller ikke spesielt stor i Arbeiderpartiet og SV, selv om partiene har valgt å samarbeide med regjeringen så langt.

- Vi forutsetter at regjeringen gjør som Stortinget vil. Hvis ikke vil våre holdninger endre seg raskt, sier SVs nestleder Øystein Djupedal.