Forrige ukes flom vil koste rundt 200 millioner kroner. Naturskadefondet vil dekke det meste, men egenandelen blir på 8000 kroner. Neste uke kommer Gjensidige Forsikring til Grong for å snakke med flomofre.

Denne uka har Gjensidige holdt åpne folkemøter i Åfjord og Verdal. Neste uke besøker de Grong. For mange sitter nå med store ødeleggelser og mange spørsmål.- Vi vil gi flomofrene råd, forsøke å hjelpe dem, sier Pål Hestegrei, leder for skadeoppgjør i Gjensidige Forsikring, region nord. Men uansett; egenandel må alle ut med.

8000 i egenandel

- Gjensidige har fått inn vel 200 skademeldinger så langt, til en gjennomsnittlig pris på ca. 200 000 kroner. Dersom det er snakk om en direkte naturskade blir egenandelen på 8000 kroner, dette er vedtatt av regjeringen. Dersom det er andre vannskader, så blir egenandelen det hver enkelt måtte ha i sin avtale, vanligvis er det da snakk om 3000-4000 kroner, sier Hestegrei.Det vil dermed tære kraftig på forsikringsselskapenes naturskadefond etter stormen og flommen på nyåret. Finansnæringens Hovedorganisasjon antar at flommen trolig vil koste rundt 200 millioner kroner, til sammen skal det ha kommet inn 480 skademeldinger.

Mangel på håndverkere

Dette kommer på toppen av stormen Narve som også første til store utbetalinger. Informasjonsrådgiver Kjell Kjøsnes i Gjensidige Forsikring, region nord, er nå glad for at selskapene har bygd opp et naturskadefond som skal dekke utbetalingene.

- En liten andel av forsikringspremien går til et naturskadefond. Etter nyttårsstormen i 1992 ble nesten hele fondet tømt, men nå har vi bygd opp fondet igjen. Vi kommer ikke til å velte denne regningen over på forsikringstakerne, forsikrer Kjøsnes.Kjøsnes sier takstapparatetet allerede er i gang etter bistand fra Norsk naturskadepool.- Etter alt ekstremværet kan det være mangel på håndverkere. Jeg anbefaler derfor folk som har fått skader om å melde fra raskt til sitt forsikringsselskap. Vi vil registrere og sende skademeldingene til Norsk forsikringskadepool. Her vil skadene bli prioritert, og de som er avhengig av hus og hjem får hjelp først. Kjøsnes oppfordrer også flomofrene om å ta bilder av skadene før de setter i gang med nødvendig sikringsarbeid.- Ingen bør sette i gang med omfattende arbeid før takstmannen har vært på besøk, men det er bare å sette i gang med tiltak for å hindre ytterligere skader. Det kan være tørking, utlufting og tetting.

Må rives

Flom fører ofte til omfattende rehabilitering fordi deler av bygg må rives og bygges opp igjen. Det kan også oppstå skader i grunnen som krever kostbar sikring. - Det meldes om stadig mer ekstremt vær. Vil forsikringsselskapene nå stille nye krav til bygg?- Nei, er byggene og tomtene godkjent av kommuner eller andre instanser, vil vi forholde oss til det. Vi har imidlertid lagt inn klausuler i noen forsikringsavtaler slik at folk kan gjenoppbygge boligen på mer sikkert sted.