Like før klokken halv seks tirsdag ettermiddag kunne sentralbanksjef Øystein Olsen, visesentralbanksjef Jon Nicolaisen og teatersjef Kristian Seltun ønske kong Harald velkommen til Trøndelag Teater til forestillingen i anledning Norges Banks etablering i 1816.

Forestillingen var i teatrets Gamle Scene som også feirer 200 årsjubileum i år, og gjestene fikk derfor se utdrag fra jubileumsforestillingen "Armod og edelt sinn".

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt sin jubileumstale fra scenen, og sa til Adresseavisen før forestillingen at det er svært passende at jubileet holdes i byen der sentralbanken hadde hovedkontor til frem til 1897.

- Dette er en stor dag for nasjonen. Det er en samfunnsinstitusjon som fyller 200 år, sa Olsen, som også syntes det var storveies at kong Harald deltok på jubileet.

Samfunnstopper

Blant de 139 gjestene var topper fra norsk politikk, næringsliv og organisasjonsliv, og også utenlandske gjester som den svenske sentralbanksjefen Stefan Ingves og hans islandske kollega Már Guðmundsson.

Under middagen serveres det blant annet villkveite og sjøkreps fra Trondheimsfjorden, mens det er kalvelår av urfe og brissel til hovedrett. Senere på kvelden blir kaffe avec passende nok inntatt myntverkstedet i Erkebispegården, der munkene slo mynter i middelalderen.

37 på gjestelisten var kvinner, blant dem finansminister Siv Jensen (Frp), Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap), fylkesmann i Sør-Trøndelag, Brit Skjelbred, og administrerende direktør Christine B. Meyer i Statistisk sentralbyrå.

Jensen sa til Adresseavisen at banken alltid har vært viktig for norsk økonomi, men trakk særlig frem bankens uavhengighet i utførelsen av pengepolitikken.

- Vi har en fin arbeidsdeling mellom pengepolitikk og finanspolitikk, og sentralbanken skal gjøre jobben sin uavhengig av storting og regjering, sa Jensen.

Historisk lav rente

I mars kuttet Norges Bank styringsrenten til det laveste nivået i sentralbankens historie, 0,5 prosent, for å stimulere veksten i den norske økonomien. På spørsmål om sentralbanken nå spiller en viktigere rolle for norsk økonomi enn tidligere, svarte Jensen:

- Norges Bank har alltid vært viktig for økonomien i Norge.

Rita Ottervik syntes det var kjempeflott at markeringen av jubileet ble lagt til bankens opprinnelige hjemby, og at Norges Bank brukte både teateret og Erkebispegården.

Hun syntes likevel ikke at det var et stort savn at Stortinget med én stemmes overvekt valgte å flytte sentralbanken fra Trondheim til Oslo for 120 år siden. Som Adresseavisen fortalte tirsdag, så kan det ha vært avgjørende for at Norges Tekniske Høyskole (NTH) ble lagt til Trondheim noen år senere.

- Det var et godt bytte. At vi her i teknologihovedstaden fikk Norges teknisk- vitenskapelige universitet har vært en lykke både for oss og landet.

- Så Trondheim kom ikke så dårlig ut av det?

- Vi kom godt ut av det. Vi har de som utdannes til å skape verdiene, ikke bare registrere dem, sa Ottervik.

Øystein Olsen påpekte også at sentralbanken hadde gått fra rundt 1200 til rundt 300 ansatte under hans forgjenger Svein Gjedrem, så han antok også at Trondheim hadde kommet godt ut av byttet.

Fra NTNU til banken

Andre gjester var Odd Reitan, Reinertsen-eier Torkild R. Reinertsen, Oljefondets-sjef Yngve Slyngstad, departementsråd Hans Henrik Scheel i Finansdepartementet, Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK, VGs sjefredaktør Torry Pedersen og investor Johan H. Andresen.

Andresen leder også etikkrådet, som skal vurdere investeringene som gjøres av Oljefondet, og påpekte til Adresseavisen at hans tippoldefar hadde vært aksjonær i Norges Bank.

Et spesielt ansvar for Oljefondet har også visesentralbanksjef Egil Matsen, som inntil nylig jobbet som professor i samfunnsøkonomi ved NTNU.

Matsen sa at det var stas å være tilbake i Trondheim for å feire jubileet. Han startet i jobben i januar, og sa at det til tider hadde vært hektisk. Norges Bank feirer jubileet mens styringsrenten er på et rekordlavt nivå.

Matsen sa at banken trolig har fått en viktigere rolle for norsk økonomi etter det såkalte inflasjonsmålet ble innført på tidlig 2000-tall, der pengepolitikken blant annet skulle sørge for en forutsigbar valutakurs.