Avviser: Hovedmannen bak Plexpay Network, Frode Jørgensen, avviser erstatningskravet fra syv medlemmer i nettverket som vil ha igjen vel 400 000 kroner. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN

De syv Plexpay-medlemmene har til sammen betalt inn 403 500 kroner i to investeringsprogrammer, hvor man ifølge Plexpay Network kunne oppnå opptil tre prosents avkastning per bankdag.

LES OGSÅ: Få krav i boet

– Mine parter er blant de siste som skjøt inn penger. Men de er lurt. De har fått opplyst at pengene skulle investeres i høyrisikofond, sier advokat Robert Helberg, som sammen med advokat Knut Melting i advokatfirmaet Nidaros representerer saksøkerne.

Politiet til aksjon

De syv betalte inn pengene sommeren 2005. I september samme år gikk politiet til aksjon mot Plexpay-nettverket. Frode Jørgensen ble i desember i fjor dømt i Trondheim tingrett til fengsel i to år og seks måneder, for å ha drevet med ulovlig pyramidevirksomhet. Jørgensen og fem av de andre som ble dømt, anket saken til Frostating lagmannsrett hvor den kommer opp 2. mars neste år.

Bakgrunnen for at de syv Plexpay-medlemmene saksøker Jørgensen, er blant annet at de mener han burde ha forstått at investeringene som Plexpay Network gjorde, ikke kunne gi den avkastningen investorene ble forespeilet.

Ifølge dommen fra tingretten hadde ikke Plexpay Network nevneverdige inntekter ut over medlemmenes innskudd, og utbetalinger til medlemmer stammet derfor nesten utelukkende fra medlemsinnbetalinger. Det var heller ikke ventet at aksjeinvesteringene som nettverket hadde gjort for rundt 15 millioner kroner, ville gi noen som helst avkastning i 2005.

– Selvmål

Jørgensens advokat, Per Danielsen, avviser erstatningskravet.

– Søksmålet kan synes som et selvmål. Det bygger på at det skal ha vært et pyramidespill. Domstolen kan ikke gi medhold, fordi saksøkerne visste hva de var med på, sier Danielsen, og viser til at en av saksøkerne vitnet da saken mot Jørgensen og åtte andre var oppe for tingretten i fjor.

– Saksøkte uttalte tydelig i retten at hun visste at dette var pyramidespill, og at det ga mulighet til å tjene raske penger. Hvis hun visste det, har hun ikke rett til gå til domstolen, sier han.

Helberg avviser at saksøkerne visste at det ikke var gjort investeringer som kunne gi skyhøy avkastning.

– Systemet hadde gått en stund før de gikk inn. De fikk vite om dette via kjente, som så at det ga avkastning. De trodde de investerte i høyrisikofond, sier Helberg som selv er i familie med flere av saksøkerne.

Avviser

Advokat Danielsen avviser også søksmålet mot Jørgensen fordi politiet har tatt beslag i og sperret bankkonti som tilhører Plexpay-systemet. Til sammen 43,6 millioner kroner står på konti i Selbu Sparebank og Loyal Bank i det karibiske skatteparadiset St. Vincent & The Grenadines.

– Det er ikke bevist noe tap, fordi pengene står på konti i Loyal Bank eller Selbu Sparebank, sier Danielsen.

Erstatningssøksmålet mot Frode Jørgensen skulle opp for Trondheim tingrett sist uke, men ble utsatt fordi det var satt av for kort tid til saken og fordi saksøkerne har bedt om mer dokumentasjon fra politiets beslag i Plexpay-saken.

Foto: GEIR OTTO JOHANSEN