Da generalforsamlingen i Næringsforeningen i Trondheimsregionen (NiT) nylig valgte styre, så valgte de for første gang siden etableringen i 1862 kvinnelig styreleder. Nå ledes styret av Eli Arnstad, konsernsjef i Sparebank1 SMN. Liv Malvik, administrerende direktør i Grilstad marina fortsetter som styreleder.

- 60 prosent av styremedlemmene våre er i dag kvinner, sier Berit Rian, administrerende direktør i NiT og selv kvinne.

- Så høy kvinneandel har vi aldri hatt tidligere. Det er heller ingen av næringsforeningene i de andre storbyregionene i Norge som kan vise til en tilsvarende kvinneandel, sier Rian og viser også til at av 13 ansatte i NiT er sju kvinner.

Gode resultatet av pitching

På veggen inne på møterommet i fjerde etasje i Dronningens gate henger seks rader med svart-hvitt bilder. Alle på veggen har vært styreledere – og alle er menn.

- Når et nytt bilde skal opp så er det av deg, Eli Arnstad?

- Ja, nå må vi få til et par rader med portrettet av kvinner, sier nyvalgt styreleder Arnstad med et smil.

Norske lovregler sikrer at det må være 40 prosent av begge kjønn i styrer, og NiT er opptatt av at det ikke skal gå an å si at det er for vanskelig å finne kvinner.

- Næringsforeningen, og særlig Gronett, jobber med å få flere kvinner inn i styrer og lederstillinger, og da bør vi jo selv gå foran som et godt eksempel, sier Rian.

Gronett er et eget kvinnenettverk som jobber med å øke andelen kvinner på arenaer der beslutninger tas. Gronett arrangerer blant annet styrepitching, hvor kvinner får vist seg frem for bedrifter. En spørreundersøkelse viser at 21 prosent av kvinnene som har deltatt har fått tilbud om styreverv etter at de pitchet.

Blir ikke av seg selv

NiT har også en base over kvinner som er aktuelle for styreverv. Det må til mener de erfarne kvinnelige lederne, for kvinneandelen øker ikke av seg selv.

- At vi nå selv har kvinnelig toppledelse er et resultat av bevisst jobbing. Vi har en valgkomité som har jobbet målrettet med å få opp kvinneandelen. Avtroppende styreleder Knut Efskin har gjort en svært god jobb, når han sluttet så bød det seg en mulighet og den måtte vi ta, sier Rian.

- Hvorfor er det så viktig med kvinner i ledelsen?

- Jobben til næringsforeningen er å bidra til økt verdiskapning, og da må vi ha de beste hodene. Da er der smart å lede i den andre halvparten av intelligensen som er tilgjengelig også, ikke bare i den mannlige sier Rian.

LES KRONIKKEN: Ingen kvinner i styret = ingen nytenkning

Vil synliggjøre kvinner

Ledertrioen som selv har jobbet i mange år som ledere forsikrer at de aldri blir lei av kvinnekampen. Det er den for viktig til. Men de sliter med å finne de beste løsningene.

- Det er så mange faktorer som spiller inn, derfor er det vanskelig å vite hvilke tiltak som må settes inn, sier Malvik.

- Vi må borre mer i årsakene. Er kvinner for trygghetssøkende? Er det vanskelig å kombinere toppledelse med familieliv? Det går fremover, men det går med musekritt, sier Arnstad.

Tall fra NiT viser at i Sør-Trøndelag har 11,8 prosent av alle styrer kvinnelig leder, mens 16 prosent av alle bedrifter har en kvinne som daglig leder. Dette er tall som har økt litt for hvert år siden Nit begynte å telle antall kvinner.

- Kvinner må bli mer synlige. Skal vi for eksempel ha en foredragsholder må vi sjekke om det finnes damer. På møtene til næringsforeningen er det rundt 40 prosent kvinner, og er det færre må vi se på hvorfor. Enkelte tema trekker kvinner, andre ikke, men vi må markedsføre de møtene kvinner ikke går på ovenfor nettopp kvinner, sier Malvik og viser også til at Trondheim fortsatt har flest mannlige investorer.

LES KOMMENTAREN: Der menn er menn og kvinner er kvinner

Husk å si ja!

- Den dagen Gronett legges ned er det en stor seier. For det betyr at vi har kommet dit vi ville, sier Arnstad. Hun tror likevel dette er langt frem i tid.

- Men husk at i Ung Arena; nettverket for yngre ledere, er det flere kvinner og det samme gjelder for unge gründere. Vi må bare jobbe for at de ikke faller fra, sier Malvik.

- Ja, det er mange unge kvinnelige gründere, men så ser vi at de ramler fra, gjerne når de etablerer familie. Vi må gi dem rammevilkår som gjør at de kan gjøre begge deler. For de unge kvinnelige gründerne vil vi ha med oss videre. Når kvinner startet bedrifter vet vi at de kommer i mål, sier Arnstad som har et godt råd til kvinner som vil til topps:

- Jevnt hardt arbeid må selvsagt til, men det viktigste er å huske å si ja! Nei, kanskje fyller du ikke absolutt alle kravene, men si ja.