– Vi har hittil kjøpt 50–60 tonn elgkjøtt til en samlet førstehåndsverdi nærmere fem millioner kroner.

Det forteller daglig leder Arnstein Stensaas ved Stensaas Reinsdyrslakteri i Røros. Der har man nå satt på full arbeidsstyrke, som skjærer ned rundt 30 elgslakt daglig til videreforedling, pakking og videresalg.

– Elgen helt avgjørende

– Elgen er blitt en helt avgjørende ressurs for at vi skal kunne holde en så jevn sysselsetting som vi har nå, med en total arbeidsstyrke på ca. 15 mann, sier Stensaas.

Han forteller at elgslaktene hovedsakelig leveres av jaktlag fra Røros, Vingelen, Tolga, Tynset og Rendalen. Selv har han også bidratt med sitt, i form av en svær elgokse han skjøt ikke langt fra Stensåsen for noen dager siden.

Unngår stillstand

– Men vi har også kjøpt slakt av elg som er skutt så langt vekk som f.eks. på Simostranda i Modum i Buskerud, sier Stensaas.

Han peker på at elgsesongen kommer midt i en treukers periode hvor slakteriet ellers ville ha gått på et tilnærmet sparebluss i påvente av at den lokale høstslaktingen av rein skal starte rundt midten av oktober.

Fullt kjør til nyttår

– Elgslakt, sammen med en del høstslaktet rein fra Valdres-traktene, betyr at hjulene ruller for fullt her i den delen av høstsesongen som tidligere har vært ganske død. Nå er det samlede bildet at vi kommer til å ha full jobb for 10–12 mann til nedskjæring av slakt helt frem til nyttår, sier Arnstein Stensaas.

Gunnar Sorken og hans kolleger ved Stensaas Reinsdyrslakteri har travle dager med nedskjæring av rundt 30 elgslakt daglig i en periode som ellers ville vært rolig. Foto: Geir Tønset