Mens matminister Syli Listhaug (Frp) hyller priskrigen i norske dagligvarekjeder, er Trygve Slagsvold Vedum redd for konsekvensene.

– Jeg kan skjønne at forbrukerne synes det er fantastisk å få ribbe for 15 kroner kiloen, men over tid er det ikke bærekraftig når ribba er billigere enn kattematen. Når man får tenkt seg litt om innser man at det ikke er forsvarlig. De selger oss også masse juleprodukter for kun noen kroner, som det koster det tidoblete eller tjuedoblete å framstille. Hvis vi har sånne typer kampanjer hvert eneste år blir det vanskelig for butikkene å ha et bredt utvalg. Det blir en forflatning av norsk matkultur, hvis det som før var festmat blir den billigste maten vi har, sier Vedum til Hamar Arbeiderblad.

Les også: - Frykter prisdumping fører til økt kasting av mat

Tror folk vil handle for mye

Som Adresseavisen fortalte torsdag i forrige uke, har priskrigen på mat nådd nye høyder denne førjula. En rekke enkeltvarer selges til under femmeren, noen varer helt ned i én krone stykke og tradisjonsvarer som ribbe og julepølse selges også for langt under kostpris. Ifølge Bunnpris-sjef Christian Lykke bør ribbe koste rundt 100 kroner for at butikkene skal gå i null og mer enn hundrelappen per kilo om kjøpmannen skal tjene noe.

Dermed taper kjedene flere millioner kroner på å selge ribbe til alt fra 20-60 kroner kiloen. Det reagerer Sp-lederen på:

– Jeg synes det hele er etisk betenkelig. Vi kaster enormt mye mat i Norge allerede, i snitt blir hver fjerde bærepose fra matbutikken aldri brukt. Vi vet at mat er et knapphetsgode i verden, og veldig mye matavfall skaper også forurensning, sier Vedum, som tror de lave prisene får folk til å handle mer enn de klarer å forbruke, sier han til HA.

Les også: Taper millioner på juleribba

Les også: Meny melder seg av prisjaget

- Ikke bærekraftig

Ifølge avisen er dette tredje året på rad at Vedum kritiserer prisdumping av julematen. Han mener etterspørselen etter billig mat vil gi midre kontroll på kvaliteten, skriver HA.

– Hvis det eneste som skal gjelde innen matbrukspolitikken er pris vil det gjøre at man presser ned på andre standarder. Norge er det landet i Europa som bruker desidert minst antibiotika i matproduksjonen, og vi har høye dyrevelferdskrav når vi produserer svinekjøtt. I tillegg har vi liten bruk av sprøytemidler. Det gjør at vi har en veldig ren, trygg og fin mat, og at prisene er litt høyere for norsk svinekjøtt. Jeg håper dette ikke er noe som fortsetter og fortsetter. I neste runde blir det press på leverandørene, som må svekke de etiske standardene. Dette er ikke bærekraftig, sier Vedum til avisen.

Les også: Rema-kunde kjøpte en hel palle mandler