Det mener advokat og partner Terje Lium i Adnor advokater. Han har i en årrekke representert forbrukere som har tapt penger når de har bestilt håndverkertjenester.

- Første bud er at man ikke må betale for mer arbeid enn man til enhver tid har fått utført. Den sørgelige feilen man ofte gjør er at man betaler forskudd. Det er en høyrisiko, sier Lium.

Lurer du på hva som kan bli konsekvensen hvis du er uheldig og betaler forskudd? Da bør du lese om Ruth fra Trondheim som betalte en norsk håndverker over 200 000 for å bytte takrenner og male huset.

- Betal direkte til materialleverandøren

Lium understreker at han uttaler seg på et generelt grunnlag når han betegner forskuddsbetaling som høyrisiko. Han er godt klar over at mange forbrukere blir stilt i en posisjon der de blir bedt om å betale forskudd, blant annet for å dekke materialer.

- Da er det bedre å betale direkte til materialleverandøren. Få håndverkeren til å bestille materialene, og når de kommer så betaler du til leverandøren, sier Lium.

- Alltid ha skriftlig kontrakt

Han mener det er like viktig å ha en skriftlig kontrakt.

- Det er avgjørende for at man i ettertid skal kunne vise til hva som faktisk ble avtalt, sier Lium.

- I tillegg er det viktig å betale til konto. Det er beviset på at du har betalt. Betaler man kontant kan man også bli nødt til å betale momsen selv skulle det vise seg at selskapet ikke betaler moms, sier Lium.

Sjekk ut firmaet

Advokaten mener man også bør sjekke ut firmaet på forhånd før man inngår en avtale.

- Som kunde må du sikre deg at selskapet har et organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene, og at det er registrert i merverdiavgiftsregisteret, sier han.

- Men er man da sikret at selskapet betaler moms?

- Nei, det kan man aldri være. Det er opp til selskapet som er avgiftspliktig. Men sjekker man registrene og betaler på konto har man gjort det man kan, sier Lium.

Vanskelig å få pengene tilbake

Har man først betalt forskudd for arbeidet som skal utføres, kan det være veldig vanskelig å få tilbake pengene. Ofte vil ikke politiet prioritere saken fordi det er et avtaleforhold mellom to parter, noe som i utgangspunktet er en sivilrettslig sak.

Sakene havner da ofte i konfliktrådet. Blir det ikke enighet der, må forbrukeren leie seg advokat og gå til retten for egen regning. Likevel er det langt fra sikkert at man får tilbake pengene.

- Om du får pengene tilbake kommer an på om håndverkeren er betalingsdyktig. I slike saker er det ofte slik at han eller hun ikke er betalingsdyktig, og da er det lite å hente, sier Lium.

Advokat og partner i Adnor, Terje Lium, mener forbrukere som skal leie inn håndverkere bør ta forholdsregler for å sikre at alt blir utført som avtalt. Foto: Adnor