Det kunngjør Rema 1000 i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Lindberg forlater stillingen som administrerende direktør for Rema Kategori og innkjøp. En av to topplederstillinger i Rema 1000 Norge som ble opprettet etter at «grand old man» i Rema-systemet, Tom Kristiansen, fikk ny rolle i selskapet for et par år siden.

Selv vil ikke Lindberg svare på spørsmål om hvorfor han slutter.

«Ingen dramatikk»

Kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum, avviser at Linbergs avgang har noe med den omstridte bestevennordningen eller kjedens dårlige omsetningsutvikling å gjøre.

- Det har ingenting med det å gjøre. Vi har omorganisert for å koordinere og effektivisere ytterligere. Det er ingen dramatikk i Lars Kristian Lindbergs beslutning, skriver hun i en tekstmelding til Adresseavisen.

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000 avviser at Lars Kristian Lindbergs avgang har noe med den omstridte bestevennstrategien å gjøre. Foto: NTB Scanpix

Ifølge Aftenposten får Lindberg får følge av markedsdirektør Cecilie Arnesen ut av Remas dører.

Rema begrunner Lindbergs avgang med en omorganisering «for en mer effektiv og koordinert virksomhet» som det heter meldingen.

Les også: Nå har Rema avslørt hva Æ er

Frontet bestevennordningen

Lars Kristian Lindberg kom inn i den tunge rollen som kategori- og innkjøpssjef i landets største dagligvarekjede fra 1. januar 2016. Stillingen har ført med seg at Lindberg har vært ansikt utad på de to mest omtalte strategiendringene i Rema 1000 siste året: Den såkalte bestevennstrategien og lanseringen av lojalitetsprogrammet Æ.

Han har også vært en av Rema Norges toppsjefer i et usedvanlig bratt år for lavpriskjeden fra Trondheim.

Tall analysebyrået Nielsen la fram i august, viste at kjedens markedsandel falt med 1,2 prosent i første halvår i år til 23,7 prosent. Toppsjefen i Rema 1000, Ole Robert Reitan, sa tidligere i år til Adresseavisen at Rema 1000 kommer til å ende 2017 med omsetningsnedgang. Det har aldri tidligere skjedd etter at Ole Robert Reitan overtok ansvaret for Rema i 2001.

Mye av forklaringen legger kjedens ledelse på at Rema 1000 i løpet av vinteren og våren fikk stor motbør på grunn av det de selv døpte bestevennordningen. Den gikk ut på at Rema 1000 knyttet visse leverandører sterkere til seg, som «bestevenner», mens de kuttet ut konkurrerende leverandører i visse varekategorier. Det førte til stedvis kraftige kundeprotester. Særlig hva gjaldt avtalene om å droppe Tromsø-ølet Mack og Bergens-produsenten Hansa fra landssortimentet.

Les også: - Det var dette eller ingenting for oss

Les også: Rema snur - gir Coca-Cola-produkter plass i hyllene

Mener strategien kom feil ut

Allerede i mars, da Reitangruppen la frem sitt regnskap, innrømmet Rema-gründer Odd Reitan at de bestevennstrategien kom feil ut for Rema. I Dagens Næringsliv og til Finansavisen har Odd Reitan senere sagt at han mener bestevennstrategien ble kommunisert på feil måte og kanskje ikke engang skulle vært kjent offentlig.

Mye oppmerksomhet fikk også lanseringen av Remas Æ-app, kjedens første lojalitets- og rabattprogram. Foran mer enn 500 av sine kjøpmenn, et mannsterkt pressekorps og med topp-sjefen selv, Ole Robert Reitan som oppvarmingstaler, var det Lars Kristian Lindberg som sto for den offisielle lanseringen av Æ på Gardermoen 3. januar.

Gabrielsen tar over

Ifølge pressemeldingen skal landets største dagligvarekjede skal samle alle funksjonene knyttet til vare og pris hos Morten Gabrielsen. Han kommer fra stillingen som administrerende direktør i Rema Distribusjon AS og Rema Industrier AS og får totalansvaret for kategori, innkjøp, distribusjon og industri.

Samtidig tar Beate Storsul over operativt ansvar for Rema Distribusjon, i tillegg til dagens ansvar for Engrospartner. Amund Fjørtoft tar over operativt ansvar for Rema Industrier, hvor også Norsk Kylling AS på Støren sorterer under.

Morten Gabrielsen overtar vervene som styreleder for Rema Distribusjon og Rema Industrier. To styrelederverv Ole Robert Reitan selv har hatt til nå.

Les også: Rema-sjef går brått av

Ønsker ikke å kommentere

Lindberg ønsker ikke å svare på Adresseavisens spørsmål om hvorfor han slutter, men sier i en tekstmelding til avisen at han ikke har noen ytterligere kommentarer ut over informasjonen Rema 1000 har sendt ut i pressemeldingen. I den meldingen takker han for seg og for samarbeidet med kjøpmenn og kollegaer i Rema.

- Jeg vil også takke Ole Robert for et godt samarbeid og tilliten han har vist meg. Når våre veier nå skilles, så er det ingen dramatikk i det. Jeg ser frem til nye utfordringer og ønsker Rema 1000 alt vel i fremtiden, sier Lindberg i meldingen.