foto
En giro lik dette skal flere firma ha mottatt. Foto: Trygg Handel

Trygg Handel advarer mot det som ser ut til å være en faktura fra et firma registrert i Trondheim, etter at de har mottatt en rekke henvendelser om «fakturaene».

Blant firmaene som har fått denne «fakturaen» er Aker Byggteknikk, som i august fikk en giro på 5772,50 kroner fra firmaet, skriver Dagens Næringsliv, som først omtalte de fakturalignende giroene.

Fra trondhjemmer

Det viser seg imidlertid at dette firmaet ikke er registrert i Brønnøysundsregistrene.

Organisasjonsnummeret som står på fakturaen tilhører imidlertid et enkeltmannsforetak, som har samme navn som 26-åringen.

Dette firmaet har besøksadresse på Heimdal i Trondheim.

Sendt til flere firma

På giroen som er sendt ut til Aker Byggteknikk er det ingen informasjon om hva de måtte betale for, ut over at det skal dekke driftsutgifter.

I feltet der det normalt står forfallsdato, er begrepet «registreringsfrist» lagt inn, mens tittelen for giroen er «Innbetalingsseddel for bestilling – følger tjenestetilbud av 31.07.14.»

Tilsvarende giro er gjengitt i advarselen Trygg Handel har lagt ut på sine nettsider.

Ifølge supportansvarlig Øyvind Waardal ved Trygg Handel har et titallsfirma tatt kontakt med dem etter å ha mottatt giroen.

- Et tilbud

Adressa.no har forsøkt å komme i kontakt med 26-åringen uten å lykkes.

Til Dagens Næringsliv omtaler han giroen som en bestillingsseddel, som sendes ut til potensielle kunder etter de har fått et tilbud på epost.

- At en blankett inneholder giro betyr ikke at den er en faktura! At mange misliker å få reklame i brevpost er ingen nyhet – og da skal man gjerne få takke nei og la være å bestille, skriver 26-åringen i eposten til avisa.

- Villedende

Waardal fra Trygg Handel sier at det er lov å sende ut giroer, uten avtale med mottakeren, ved å legge til begrepet «registreringsfrist» på giroen.

- Det er et spørsmål om forretningsetikk. Her tjener de lette penger uten å gjøre noen spesiell jobb, sier han.

Fordi betalingen imidlertid kan skje på feil premisser kan det være ulovlig ut fra markedsføringslovens paragraf om villedende forretningsmetoder.

- I denne fakturaen brukes det uttrykk som er villedende, sier Waardal.