Trondheim og Sør-Trøndelag er vertskap for flere av Norges mektigste bedrifter.

Fire representanter i fylkestinget som nå er takket av etter valget eier aksjer for millioner i selskaper som Statoil, Telenor, DNB, Det norske, Entra og Sparebank1 SMN, men har unnlatt å rapportere om det.

- Det må være en forglemmelse, sier Høyres Lars Tvete, som gjennom selskapet LBT Holding eier aksjer og fond med en bokført verdi på knapt 12 millioner kroner.

- Jeg har vært litt i tvil om det, fordi det er snakk om mange små aksjeposter i relativt store selskaper, sier partikollega Ole Arvid Brønmo.

LES OGSÅ: 24-åringen er den dristigste børsspekulanten i bystyret

LES OGSÅ: Sjekk hvor lite trønderne eier i Det norske

LES OGSÅ: Se hvilke politikere som er inne på fylkestinget

- Ble ikke spurt

De børsnoterte aksjene Brønmo står oppført med i skatteetatens aksjonærregister ved årsskiftet, er med dagens kurser verdt knapt sju millioner.

- Jeg har ikke vært borti en eneste sak i fylkestinget der det har vært spørsmål om interessene til et av selskapene jeg har investert i, sier han.

Blant Ap-representantene har Hans Wendelbo den klart største aksjeformuen, verdt over fire millioner kroner. Hans aksjepost i Norsk Hydro er alene verdt 1,7 millioner.

- Hvis man tror eierskap i industriselskaper kan skape habilitetskonflikter, tror jeg man overvurderer fylkestingets rolle, sier Wendelbo.

Aps Eivind Stende eier aksjer og egenkapitalbevis for 275 000 kroner.

- Jeg har ikke oppfattet at jeg er blitt spurt om å oppgi hvilke aksjer jeg eier, sier han.

Mener alt bør registreres

De fire fylkestingsrepresentantene har oppgitt sine styreverv til styrevervregisteret, som administreres av kommunenes interesseorganisasjon KS. Der kan man også oppgi de aksjene man eier, forteller spesialrådgiver Lise Spikkeland.

- Styrevervregisteret er til for å sikre åpenhet rundt eierskap og økonomiske interesser. Det er kommunene selv som oppfordrer sine egne folkevalgte til å registrere seg, sier hun.

Administrasjonen i Sør-Trøndelag fylkeskommune er intet unntak.

- Vi mener alt bør registreres, men vi kan ikke pålegge noen å gjøre det, sier kommunikasjonssjef Jørn Arve Flått.

Via e-post har fylkestingsrepresentantene flere ganger fått denne beskjeden, ifølge Flått:

«Du oppfordres til å registrere dine verv og interesser i styrevervregisteret.»

Ved å være åpne om sine eierinteresser, kan de folkevalgte slippe å bli beskyldt for interessekonflikter i saker som behandles i fylkestinget, understreker Flått.

- Vi oppfordrer til åpenhet, så kan andre fritt vurdere om det foreligger slike konflikter, ser han.

Transparency:- Ikke opp til politikerne å avgjøre

Antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International mener folkevalgte helt uoppfordret bør oppgi sine aksjer i styrevervregisteret.

- De bør ikke bare registrere styreverv, men også økonomiske interesser, slik at vi kan ha tillit til at folkevalgte både på kommune- og fylkesnivå fatter beslutninger uavhengig av deres private interesser, sier spesialrådgiver Tor Dølvik.

Det er både Lars Tvete, Ole Arvid Brønmo, Hans Wendelbo og Eivind Stende enige i.

- Jeg synes det er veldig viktig med åpenhet rundt disse tingene, sier Tvete.

Flere av politikerne har problemer med å se for seg tilfeller der deres private eierinteresser kan komme i konflikt med deres rolle som folkevalgt. Det er ingen unnskyldning, ifølge Dølvik i Transparency.

- Poenget er ikke at det er politikerne selv som skal vurdere om det er relevant, men at de som følger med, enten det er pressen eller velgerne, kan vite om det finnes potensielle habilitetskonflikter, sier han.

Lars Tvete (67) har bygd seg opp en anselig formue gjennom å investere i eiendom og aksjer. Mesteparten er syltet ned i hans heleide selskap LBT Holding. Foto: Vegard Eggen
Tor Dølvik er spesialrådgiver med ansvar for kommunesektoren i Transparency Norge. Foto: Transparency