Kampen om sommerjobbene er hard, og det gjelder å være tidlig ute og det kan også lønne seg å ha noen kontakter. Banken DNB annonserer i hele landet og i år hadde de 3245 søkere på de over 200 sommerjobbene i bedriften. De enkelte regionale lederne melder inn behov, og får tilsendt lister med kandidater.

- Her i Trondheim har vi ansatt 30 sommervikarer, og det har ikke vært noe problemer med å finne mennesker som har de rette kvalifikasjonene. Samtidig ser vi også at DNB er en attraktiv arbeidsplass, sier banksjef Knut Kristensen i DNB i Trondheim.  Hans inntrykk er at sommerjobb-søkerne er tidligere ute og at de er flinkere til å planlegge på hvilke tidspunkt de kan jobbe.

Leverer cv rett i restauranten

Hos McDonald’s på Trondheim Torg og Tiller er det stadig rift om deltidsjobbene skal vi tro driftsjef Stian Aasen.

- Vi bruker ei nettside for å rekruttere deltidsansatte, inkludert de vi trenger på sommeren. Vi plukker ut kandidater basert på cv, og så får de komme til intervjurunder. Mange levererer også cv-en i restauranten. Etter 1. april i år har vi fått mellom 200 og 300 søknader, og vi har ansatt 25 medarbeidere. Vi får mange unge søkere siden våre ansatte kan starte allerede når de er 16 år, forklarer Aasen. En typisk McDonald’s-søker er i alderstrinnet 16 til 25 år og er interessert i å ha en fleksibel jobb. Det er jevnt fordelt på kjønn. Dessverre er det allerede for sent for de som kunne tenke seg en sommerjobb med å flippe burgere og steke pommes frites.

- Vi er bemannet for sommeren, og det er for sent å be om sommerjobb nå, sier Aasen.

Svensker tar sommerjobbene

Kjetil Kjeldsberg ved Adecco i Trondheim har et tips til de som ønsker seg sommerjobb. Begynn tidlig eller benytt deg av nettverk og familie.

- Trondheim er en studieby, og den ville jo ikke gått rundt uten studentene som arbeider deltid. På sommeren så jobber de fullt for samme arbeidsgiver, og dermed blir det kamp om de sommerjobbene som faktisk finnes, sier han. Nå er tilbudet av sommerjobber kraftig redusert, og for øyeblikket ligger det kun én stilling ute med betegnelsen sommerjobb i Sør-Trøndelag på Nav sine nettsider.

- Det kommer ganske mange svensker til Trondheim og de sikrer seg jobb i servicebransjen. De er veldig ivrige på å skaffe seg sommerjobb og jobber gjerne flere uker i strekk. Enkelte av de norske ungdommene vil gjerne ha ferie i tillegg, og da blir de ikke nødvendigvis foretrukket. Svenskene kommer hit med kun ett formål: tjene penger, forklarer Kjeldsberg.

Mange står i kø fortsatt

Roar Strand ved Fremo bemanning opplyser at det fortsatt er mange flotte ungdommer som står i kø for å sikre seg sommerjobber. Selv fikk han nylig ansatt to kokker som skal være på Røros i sommer.

- Det var bruktbart med interesse på denne stillingen, men fortsatt er det mange som mangler sommerjobb og som er veldig interessert i å jobbe. Dersom det finnes firma som trenger sommervikarer så er det bare å ta kontakt, sier den tidligere Rosenborg-spilleren.

- Vi forsøker å hjelpe så mange som mulig, men det er nok en del bekjentskaper som ordner sommerjobb for flere av ungdommene, fastslår han. Rema 1000 på Torvet opplever stadig vekk at det kommer noen og spør om sommerjobb, men dessverre trenger de ikke noen ekstra ansatte i sommer.

- Det er såpass stor pågang hele året at vi har nok deltidsansatte, ofte studenter, som sier ja til å jobbe på sommerstid, forteller nestleder Øystein Brødreskift ved Rema 1000. Salgssjef og styreformann  Håvard Gaustad ved callsenteret Kvalitel forteller om gode søkertall på sommerjobbene, men er overrasket over at de får flere søkere på stillingene i Melhus sammenlignet med Trondheim.

- Vi har mellom 25 og 30 søkere på stillingene i Melhus, og det er på lik linje som i fjor. Det er som regel videregående elever og høyskolestudenter som ønsker deltidsjobb ved siden av studier som søker på våre jobber, sier han.