Det sier Gulating-sjefen i Trondheim om at ølutsalget må ut av mathallen.

Spesialbutikken for øl har vært samlokalisert med Mathall Trondheim i Bøndernes hus i halvannet år, men som egen butikk og i eget selskap. Når Bunnpris nå skal inn i lokalene etter at mathallen har bestemt seg for å avvikle, må sannsynligvis også Gulating ut.

- Vi holder alle muligheter åpne, også å bli værende om Bunnpris ikke vil ha hele lokalet selv. Men det er lite trolig at vi får forstette her. Da må vi ut og finne nye lokaler, sier Tommy Holen Helland, medeier i Gulating Bryggeri AS og butikksjef ved Gulating ølutsalg Trondheim AS.

Les hovedsaken: Mathallen blir Bunnpris-butikk

Kjøpesenter fra høsten

At Mathall Trondheim avvikler var en trist og overraskende nyhet også for Helland.

Selv om Gulating har et halvt år oppsigelsestid på lokalene de leier hos Mathall Trondheim, regner de med at Bunnpris vil inn så snart som mulig, og at en det kan bli aktuelt å inngå en avtale om tidligere utflytting. Per torsdag hadde de ennå ikke har fått oppsigelse, men vært i møte med og fått informasjon fra styret i Mathall Trondheim om at de må belage seg på å flytte ut.

- Nå vil vi gjerne høre fra alle som kan hjelpe oss med lokaler i Midtbyen. Vi mener som sagt det er viktig for Midtbyen og Trondheim by at de får beholde Gulating. Vi har vært i samtaler med et kjøpesenter i Trondheim om lokaler, men det blir uansett ikke før til høsten. Får vi til det, kan det bli to eller flere butikker i Trondheim. Men vi kan ikke utelukke noe, heller ikke at vi ikke får nye lokaler, sier Helland som ikke vil avsløre hvilket kjøpesenter han snakker om.

Nesten uansett hva som skjer fremover, regner Gulating nå med å gå glipp av omsetning for en uviss periode i år.

Les også: Daglig leder ved mathallens kunne ønsket mer tålmodighet

Salgsbevilling tar tid

- Aller helst vil jeg ha på plass nye lokaler i løpet av 14 dager, så kan det ta opptil tre måneder å få på plass salgsbevillingen fra kommunen. Vi hadde forhåpninger om å gå i pluss i år, men det ser det ikke ut til at vi klarer med det som nå skjer, sier han.

Mathall Trondheim begrunner sin avvikling med for lav omsetning blant annet på ferskvarer som ikke tåler å ligge lenge i disken. For Gulating er det litt annerledes. Selv om de har hatt en tredel av omsetningen til resten av mathallen, er ikke øl en vare som trenger å omsettes så rask og inntjeningen for Gulating har ifølge Helland vært god og årsresultatet nærmet var ikke langt unna plussen for 2016.

Les kommentaren: Stol aldri på en trønder - i alle fall ikke når det kommer til mat

Les også: Mathallens stamkunder fortviler

Kjede i rask vekst

Gulating har 19 utsalgssteder rundt om i landet. Syv av dem er avdelinger som, i likhet med tre Gulating-puber, eies av Gulating Bryggeri AS. Resten av utsalgene er franchiseutsalg.

Familien Skår eier til sammen over 72 prosent av aksjene i bryggeriselskapet, med Rolf Ivar Skår i spissen som hovedeier, daglig leder og styreleder. Utsalget i Trondheim, Gulating ølutsalg Trondheim er omgjort til eget aksjeselskap, men heleid av Gulating Bryggeri hvor Tommy Hole Helland har 3,64 prosent eierandel.

- Trondheim åpnet i Holstveita (også det i Bøndernes hus journ.anm. i februar 2015. Da var vi det tredje utsalget i Gulating. Nå er det 19 utsalg og vi vil ha flere. Om eventuelle nye butikker i Trondheim blir avdelinger eller franchiser er fortsatt helt åpent, sier han.

På leting: Tommy Holen Helland i Gulating vil gjerne åpne enda en butikk i Trondheim og kanskje flere. Først må ha finne nytt lokale til utsalget som i dag holder til sammen med Mathall Trondheim.

- Merker dere konkurransen fra dagligvarehandelen eller at Vinmonopolet i Trondheim har fått egen ølavdeling?

- Jo, vi merker jo det. Men jeg ser positivt på det at flere får øynene opp for flere ølsorter. Vinmonopolet konkurrerer vi ikke direkte med, ettersom de ikke har lov til å selge vanlig øl og vi ikke har lov til å selge sterkøl. Men at polet i Søndre gate har omtrent like menge sorter som vi, gjør at du i Midtbyen får tak i over tusen ulike sorter øl. Det er jo kjempebra! sier Helland.

Les også: Disse spisestedene i Trondheim anbefales på nett