- Boliglånet utgjør en stor del av økonomien vår, derfor er vi hele tiden ute etter de beste betingelsene, sier Geir Skaaren som til daglig jobber som eiendomsforvalter. Det har gjort at han og kona Gunn har flyttet boliglånet sitt hele fem ganger siden det første felles boligkjøpet i 2000.

Å flytte boliglånet er slett ikke vanlig for den gjennomsnittlige bankkunde. En fersk undersøkelse gjort av Sentio for BN Bank viser at hele 55 prosent av alle med boliglån aldri har byttet bank.

Trofast med barndomsbanken

- Det er jo nesten mer vanlig å være trofast med banken, enn med kona, smiler Skaaren som selv må medgi at det satt langt inne da han nylig sa opp kontoen i Grong sparebank, bygdebanken hvor han fikk konto i dåpsgave.

- Inntil nå har jeg vært trofast til hovedbankforbindelsen, men det felles boliglånet har vi hele tiden flyttet rundt på. Det er jo snakk om et stort beløp, og hver gang vi har byttet har vi merket at vi har fått litt mer å bruke i måneden, sier Skaaren.

Ekteparet har ikke regnet på hvor mye de har spart på å stadig skifte bank, men er overbevist om at det har lønt seg.

Lite konkurranse

Likevel er ikke Geir Skaaren overrasket over at så få flytter boliglånet sitt.

- Konkurransen mellom bankene er jo nesten hel fraværende. Det er sjelden banker annonserer for sine tilbud og hvilke betingelser som finnes er noe vi som kunder må finne ut av selv, og det er gjerne uoversiktlig, sier Skaaren som selv bruker Forbrukerrådet sin Finansportal for å finne ut hvilken bank til enhver tid gir de beste betingelser. Nå har ekteparet nylig flyttet boliglånet fra Statens Pensjonskasse til BN Bank.

- Jeg sjekker på Finansportalen hvem som har best betingelser og sender forespørsler til disse. Men det kunne gjerne vært enklere å faktisk bytte bank. Ofte forlanger de at du for eksempel også flytter forsikringen, og det foregår alltid et kryssalg med ulike avtaler. Jeg har vært en litt vanskelig kunde der, og sagt det kun er snakk om selve boliglånet, sier Skaaren.

Norske banker har ikke lov til å gi deg billigere lån dersom du kjøper andre produkter som forsikring og aksjefond. Likevel prøver de seg.

Folk flest har god økonomi

Sjef i BN Bank, Gunnar Hovland, synes altfor få setter seg inn i de ulike bankenes betingelser.

- Tallene for Trøndelag er ørlite bedre enn landstallet, her er det 49 prosent som har flyttet på lånet sitt. Det kan jo tyde på at det faktisk er en reell bankkonkurranse i Midt-Norge og dermed noe større kundebevissthet, sier Hovland. Men likevel er det fortsatt slik at omtrent halvparten aldri flytter lånet sitt.

- Det er for mange ubevisste bankkunder. Har du et lån på to millioner kroner, så kan en så liten renteforskjell som 0,6 prosent utgjøre 12 000 kroner i året. Det er en tusenlapp mer å bruke i måneden, forklarer Hovland som er kritisk til at banker har ulike rentebetingelser til ulike kundegrupper.

- Folk må få øynene opp for forskjellsbehandlingen i enkelte banker, det er de kundegruppene med høy rente som subsidierer de som får lav. BN Bank har samme rente, uavhengig av alder, utdanning og fagforeningsmedlemskap, sier Hovland.

Banksjefen tror god økonomi gjør at så få sjekker hva de kan spare på å bytte bank.

- Nå er jo renta lav uansett, og folk flest har kanskje såpass god økonomi at de ikke tar seg bryet med å regne på hva de kan tjene på å bytte bank. Undersøkelser viser også at halvparten er livstidslojal til banken sin. Men det handler om å være litt mer bevisst, å sjekke de ulike betingelse på Finansportalen og så eventuelt bytte bank tar bare én time. Det kan være en godt betalt time, sier Hovland.

Flere bytter bank

Forbrukerrådet oppfordrer også flere til å lete etter de beste lånebetingelsene, og opplever samtidig at stadig flere gjør det.

- Våre tall viser at vel fem prosent flytter boliglånet sitt i løpet av ett år. Slik har det vært de siste årene, men i 2015 har andelen blitt større. Bankene selv tror at andelen kan komme oppi ti prosent i år, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Jørge Jensen.

- Dette kan skyldes at det har vært skarpere konkurranse mellom bankene i år, noe som igjen skyldes at de fleste banker tjener godt og har gode marginer. At så mange likevel ikke bytter kan skyldes en mental sperre. Vi er lojale mot banken vi har, eller vi tror ikke det har noen hensikt. Det er dessverre heller ikke slik at det er helt sømløst å bytte bank, sier Jensen.

I mai i år skrev Adresseavisen at det sjelden har vært mer lønnsomt å flytte boliglånet.

Fagdirektøren understreker at det absolutt kan ha en hensikt å sjekke betingelsene på boliglånet.

- Det er bare å se på de ulike tilbudene som ligger på Finansportalen, så ser du at det er forskjellsbehandling. Sjekk om du kan få bedre betingelser et annet sted, kan du det så sender du en mail til banken din og spør om de har et bedre tilbud. Har de ikke det, så bør du vurdere andre, råder Jensen.