Sats på en økonomisk utdannelse eller sivilingeniør.

I privat sektor får du den beste lønna, men prioriterer

du trygghet bør du velge offentlig sektor.

– Dette er typiske bransjer der lønnsvariasjonene er store. Stillinger med veldig god lønn er nødvendigvis ikke trygge, mens i den lavere betalte offentlige sektor, skal det mer til for å miste jobben.

Her må du ofte prioritere, sier NIFU-forsker Jannecke Wiers-Jenssen.

Les også: Fire grep du bør ta for å få jobb etter studiene

Les også: Sier til sine ansatte at de gjør en livsviktig jobb

Minst 40 000 i måneden

I fjor publiserte Nordisk Institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), sin hittil siste versjon av Kandidatundersøkelsen med lønn som tema. Dette er en spørreundersøkelse som ble gjennomført blant personer som har tatt mastergrad, omtrent et halvt år etter at de fullførte utdanningen sin, og er i full stilling.

Undersøkelsen viser at nyutdannede sivilingeniører og ansatte innen økonomiske og administrative fag kan strekke armene i været og juble. I 2013 er de registrert med en brutto snittlønn (ikke inkludert overtid og bonus) på 40 000 kroner i måneden.

– Det er også viktig å huske på at i disse yrkene kan man få store bonuser og andre tilleggsytelser, så det reelle lønnsnivået er nok høyere, spesielt i privat sektor, sier Wiers-Jenssen.

Direktørene håver inn

I mars hvert år frigir Statistisk sentralbyrå (SSB) sine lønnstall for foregående år. Av statistikken fremgår grunnlønn, samt reell lønn inkludert bonuser, overtid, og uregelmessige tillegg. I tallene for 2014 kommer ansatte i oljesektoren best ut med en brutto lønn på 56 000 kroner i måneden, samt hele 66 900 kroner i reell lønn.

Deretter følger finansierings- og forsikringsvirksomhet, og faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting med en reell månedslønn på henholdsvis 58 200 og 53 100 kroner.

På karrierestigen uavhengig av bransje, er det de administrerende direktørene som håver inn. De hadde en månedslønn på 73 900 kroner i 2014. Lederyrker generelt følger med 63 400, deretter akademiske yrker med 52 000, og høgskoleyrker med 44 900 kroner.

NIFU-forsker Jannecke Wiers-Jenssen. Foto: NIFU