- Vi ønsker nå å utvide gjennom flere ansettelser og oppkjøp av nye selskaper, sier Are-Magne Kregnes, regiondirektør i WSP Norge AS.

Selskapet har rundt 60 ansatte i Trondheim etter at de ved årsskiftet kjøpte opp trondheimsselskapet Faveo. WSP driver med prosjektledelse innen flere bransjer og har 250 ansatte på landsbasis etter oppkjøpet. I løpet av to år ønsker de å doble antallet ansatte i Norge.

Positive ringvirkninger

Kregnes mener de positive effektene av å ha et stort globalt selskap i byen er underkommunisert.

- Et viktig moment i denne sammenhengen er hvordan et globalt selskap kan ha betydning for regionen. Det gir en mulighet til næringsvirksomhet og teknologiutvikling i regionen som er unik. Vi kan hjelpe andre bedrifter ut i et globalt marked ettersom vi er et av verdens ledende rådgivingsselskaper, og vi kan også trekke ny kunnskap og kompetanse inn i regionen, sier han og viser til en tidligere artikkel i Adresseavisen.

De store hjelper de små

I artikkelen trekkes tre selskaper frem som sentrale innen internasjonaliseringen av det trønderske næringslivet, nettopp fordi de driver i et marked som er eksportrettet. Daniel Ras-Vidal, daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN), viser i artikkelen til tall fra Innovasjon Norge som viser at Norge har tapt rundt 300 milliarder kroner i eksportinntekter, skatter og avgifter siden 2014, blant annet på grunn av fallende oljepris.

Ras-Vidal trakk blant annet frem at de store og etablerte selskapene må hjelpe de mindre og nyoppstartede opp og frem for å bøte på dette.

- Hvordan kan dere hjelpe lokale bedrifter ut i det globale markedet?

- Vi kan hjelpe lokale bedrifter med å skaffe kontakter i det globale markedet, noe som også kan gjøre oss bedre rustet til å konkurrere internasjonalt. Ettersom vi leverer tjenester og kompetanse innen de fleste disipliner er muligheten stor for å ta norsk teknologi og kunnskap ut i verden, så lenge en finner tjenester som fyller kundens behov, svarer Kregnes.

Omskolerer ingeniører

- Vi har rundt 35000 ansatte i 40 land akkurat nå, og i løpet av noen år er målet å ha enda 10000 ansatte til. Det å ha et selskap fra et så stort konsern i Trondheim betyr at det er lettere både å levere tjenester innad i landet, men også bruke den kompetansen og kunnskapen som finnes her globalt, fortsetter Kregnes.

Men først skal de altså vokse selv, og det er ikke bare enkelt å finne potensielle arbeidstakere med riktig kompetanse. For selv om ledigheten blant oljeingeniører holder seg relativt høy er det et stort behov for ingeniører i bygg- og anleggsbransjen.

Problemet er at en ingeniør ikke er en ingeniør. Spesialiseringer innenfor fagfelt gjør at en ikke bare kan hoppe fra fagfelt til fagfelt sånn helt uten videre.

- Vi merker dette selv også, men vi er heldigvis ikke så sårbare. Vi jobber innen så mange forskjellige bransjer at vi kan sende folk litt frem og tilbake mellom forskjellige oppgaver og omskolere dem. Den ene dagen kan de brukes til samferdsel, neste dag kan de sitte med et vannkraftprosjekt, sier regiondirektøren.