Scandic Infra City Hotel, Upplands Väsby, 12. november 2016.

Drøyt 450 mennesker er samlet i små grupper på et av Nordens største konferansehoteller utenfor Stockholm, skriver Aftenposten.

Denne lørdagen er det «Super Saturday» i det ledelsen selv mener er verdenshistoriens raskest voksende nettverkssalgsselskap: Onelife. Men det er hverken tupperware, sjampo, luftaksjer eller nettgambling som selges. Denne gangen er det penger.

De fremmøtte har satset på Onelife og den virtuelle valutaen onecoin. Klingende mynt veksles inn mot krypterte «coins».

Svensker, finner, dansker, nordmenn, østeuropeere og en og annen tysker er her for å lære hvordan de enklest overbeviser flere. Deltagerne klemmer, flirer og tar bilder av folk som former en «O» med tommelen og pekefingeren. Det snakkes om smaragder, safirer og «tokens».

Men mest av alt om onecoin.

Mer enn 450 mennesker møtte opp på «Super Saturday» utenfor Stockholm 12. november i fjor. Aftenposten var til stede på det lukkede arrangementet. Foto: Carl Alfred Dahl/Aftenposten

Vil bli verdens største nettvaluta

Onelife-konsernet erklærer at det har mer enn 2,9 millioner medlemmer på seks kontinenter i mer enn 200 land. Omtrent 6000 av disse er norske, ifølge Onelifes norske advokat. Drøyt 56.000 svensker og 29.000 finner har meldt seg inn, ifølge tall fra Onelife.

Ifølge ledelsen sikter selskapet på at onecoin skal bli

verdens største nettvaluta

i 2018. Da skal man kunne bruke onecoin omtrent som hvilken som helst pengeenhet, eller selge dem med en skyhøy fortjeneste. Foreløpig figurerer myntene kun på dataskjermer, med svært begrensede muligheter for bruk og veksling.

Kartet viser angivelig nye medlemmer i Onelife-nettverket, som har plassert Antarktis i det nordøstlige hjørnet. USA, der både lovverk og rettsforfølgelse av pyramideselskaper er svært strenge, er blant de ytterst få landene nettverket ennå ikke har fått fotfeste i. Foto: Onelife.eu

Myndighetene i flere land advarer mot høy risiko og overdrevne løfter om gevinst. Både sentralbanken i Ungarn og Latvias finanstilsyn har kalt onecoin en pyramide. I januar i fjor politianmeldte Lotteriinspektionen i Sverige de ansvarlige for onecoin for brudd på lotteriloven. De er også under etterforskning i England.

Onelife avviser likevel at selskapet er en pyramide. Via et advokatfirma i London opplyser firmaet til Aftenposten at «en massiv kampanje med feilinformasjon og hets er iverksatt mot onecoin, Onelife og grunnlegger Ruja Ignatova, blant annet fra dem som har interesser som potensielt trues av onecoins suksess».

På norgesturné

Det siste året har norske og utenlandske onecoin-topper reist Norge rundt og avholdt over 30 vervemøter. I løpet av en drøy måned i fjor høst sto presentasjoner i Kolbotn, Trondheim, Ålesund, Bergen, Bodø, Sandnes, Kristiansund, Tromsø og Drammen på programmet.

Det var bra med folk på møte i Oslo 28. august i fjor, da en av de mest innbringende onecoin-distributørene i verden dukket opp. Foto: Skjermdump fra Onecoin-gruppe på Facebook

Noen som var tidlig ute med å omfavne onecoin, var enebakkingene.

– Det var en i lokalmiljøet som nevnte det for meg. Senere overhørte jeg folk som snakket om det på kjøpesenteret, forteller en mann i 40-årene bosatt i Ytre Enebakk utenfor Oslo, som av hensyn til stemningen i nabolaget ønsker å være anonym.

– Det har vært en del fronter rundt dette blant folk i Ytre Enebakk, forteller han.

Selv ble han skeptisk.

– Mannen var på meg og sa at dette måtte jeg ikke gå glipp av. Men avkastningen han forespeilet var hinsides all fornuft.

Sats 330.000 kroner, tjen 62 millioner

Aftenposten har snakket med rundt 20 nordmenn med tilknytning til onecoin, og fått tilsendt markedsføringsmateriell som er brukt i vervingen.

Et regneark som ble sendt rundt i Ytre Enebakk viser en forventet avkastning på opptil 18.000 prosent i løpet av halvannet år. For eksempel kan et innskudd på ca. 330.000 kroner nå, kunne vokse til 62 millioner kroner innen sommeren 2018, da valutaen etter planen skal bli tilgjengelig for alle.

Forfatteren av regnearket presiserer overfor Aftenposten at det hefter usikkerhet ved prognosene, men viser til at de er basert på uttalelser fra onecoin-grunnleggeren.

Lignende kalkyler, med samme forbehold og omtrent samme prognoser for gevinst, ligger også tilgjengelig på norske onecoin-nettsider.

150 kroner ble til leilighet i Oslo

Siden den første digitale valutaen, bitcoin, ble skapt i 2009, har såkalte kryptovalutaer (se undersak lender ned) poppet opp over hele verden, og teller nå over 700. Bitcoin er en suksesshistorie som selger.

Hørt om nordmannen Kristoffer Koch, som i et NRK-intervju fortalte at han kjøpte bitcoins for 150 kroner i 2009, og solgte dem for 1,1 millioner kroner for å kjøpe en treroms på Tøyen fire år senere?

Bitcoins suksess benyttes hyppig til å friste folk inn i kryptovaluta.

Mens fysiske kontanter utgjør en stadig mindre andel av betalingssystemet, ser mange – fra Norges Bank til toneangivende tenkere som Don Tapscott, Richard Branson og Bill Gates – seg om etter digitale alternativer.

Den neste teknologiske og finansielle revolusjonen er nært forestående, mener Onelife-ledelsen, og akkurat deres virtuelle valuta skal lede an.

Timingen for onecoin er perfekt. Etter finanskrisen har lønnsvekst og renter vært lave verden over, mens valutasvingningene har vært store. Mange har behov for en ekstra inntekt. Andre ser seg om etter et lukrativt alternativ til sparekonto eller nedbetaling av gjeld. Tilliten til ødslende regjeringer og eliten som styrer pengetrykkende sentralbanker, blir stadig utfordret av middelklassen, i land etter land.

– Det ble sagt at man med onecoin nå har den samme muligheten som bitcoin var. Så argumenteres det med at digital valuta er fremtiden, forteller mannen fra Ytre Enebakk, og legger til:

One lifestyle

På Scandic-hotellet utenfor Stockholm har menn og kvinner i alle aldre betalt drøyt 200 kroner hver for å få delta på arrangementet. Men de er ikke her for å bli overbevist om den virtuelle myntens fortreffelighet.

De fleste er for lengst vervet inn, og har kjøpt én eller flere «pakker» på alt fra 1000 til halvannen million kroner pr. stykk.

Mange av dem er allerede blitt rike. Minst 25 «onecoinere» oppgir til bransjenettstedet businessforhome.org at de tjener mer enn én million kroner i måneden.

Millioninntektene vises gladelig frem i sosiale medier. Der presenteres en livsstil med dyre biler, glinsende dresser, boblende champagne og luksuriøse privatfly.

Etterhvert dukker TV4s team opp på konferansehotellet, og forsøker å intervjue en svensk Onelife-leder.

Da de spør ham om en ubetalt skatteregning på 11 millioner kroner, forsvinner han raskt bortover hotellgangen. Kronofogden, svenskenes svar på kemneren, bekrefter skattegjelden overfor Aftenposten, og opplyser at de har jaktet på 40-åringen i inn- og utland i lang tid, uten å få gjort opp gjelden, skriver Aftenposten.

Nå har Kronofogden tatt turen til Scandic-hotellet, og går til konfrontasjon. Lederen bærer et armbåndsur av typen Hublot Big Bang til 80.000 kroner. Ifølge Kronofogdens rapport fra hendelsen, sier han at klokken tilhører en venn.

Siden han ikke kan oppgi navn eller kontaktinformasjon til eieren, tar Kronofogden klokken fra ham.

40-åringen har ikke besvart Aftenpostens gjentatte henvendelser om skattegjelden og beslaget.

Her er TV4s reportasje om Onelife.

Kryptodronningen fra Bulgaria

Selskapet som i starten het Onecoin, ble grunnlagt sommeren 2014 av bulgarske Ruja Ignatova. Hun titulerer seg som «Dr. Ruja» eller «Cryptoqueen», og oppgir å ha utdannelse innen finans og jus ved universitetene Konstanz i Tyskland og Oxford i England, samt arbeidserfaring fra konsulentselskapet McKinseys avdeling i Bulgaria.

Like før oppstarten av Onecoin frontet hun en annen kryptovaluta, bigcoin. I den forbindelse møtte hun svensken Sebastian Greenwood. Han jobbet i 2011 som prosjektleder i det norske pyramideselskapet Unaico, som primært var rettet mot asiatiske markeder.

I 2014 ble Ignatova kåret til Bulgarias «Businesswoman of the year», en utnevnelse selskapet som i dag har endret navn til Onelife ofte trekker frem.

Høsten 2015 sto Onecoin som «platinum sponsor» for et arrangement i regi av det prestisjetunge magasinet The Economist i Sofia i Bulgaria. Som en del av sponsoravtalen, ble Ignatova tilbudt å holde en tale på arrangementet, opplyser The Economist til Aftenposten.

– Dette arrangementet ble organisert av en av våre agenter. Vi fikk forsikringer lokalt om at Ruja Ignatova var en suksessrik, seriøs og troverdig forretningskvinne, skriver Jessica Brown, innholds- og programsjef i The Economist Group i e-posten.

– I ettertid har vi strammet inn våre rutiner, og taletid er ikke tilknyttet sponsoravtaler, legger hun til.

Showtime

Klokken nærmer seg 12 utenfor Stockholm da forsamlingen stimer inn i hotellets største konferansesal. Aftenposten er uanmeldt til stede, for å få et mest mulig utilslørt innblikk i hvordan nettverket jobber.

Avisens utsendte vinkes inn uten spørsmål om å identifisere seg. De svenske journalistene fra TV4 derimot, som har kamera i hånden, slipper ikke inn i salen, siden «det er et privat arrangement».

Onecoin-arrangementet utenfor Stockholm startet med musikk og film med Ruja Ignatova på storskjermen. Foto: Carl Alfred Dahl

Den 573 kvadratmeter store kongresshallen er så godt som smekkfull. Med ett dundrer dramatisk, basstung filmmusikk fra høyttalerne. Videosnutter fra konferanser med enda flere mennesker og enda høyere musikk flimrer over lerretet på scenen. På filmen ligger stemmen til Dr. Ruja over musikken, som bygger seg opp i et crescendo, mens hun snakker om «blokkjede», kryptovaluta og onecoins utrolige suksess.

Lovlig nettverk eller ulovlig pyramide?

Mange onecoin-medlemmer som markedsfører mynten er vant til å møtes med beskyldninger om at det er et pyramidespill.

I Facebook-poster, videoer, medier og også på arrangementet i Stockholm, er dette et tema. Men her avfeies anklagen med at i så fall er også et selskap som Volvo en pyramide, siden det er bygget opp med mange ansatte nederst, en liten mellomledelse, og én sjef på toppen.

I et pyramidespill belønnes medlemmene med pengene fra dem som kommer inn etter dem. Når rekrutteringen stopper opp, blir det også slutt på utbetalingene.

Mange av dem som kommer tidlig inn og bygger et stort nettverk under seg, sitter igjen med gevinst. De som kommer inn sist, eller som ikke klarer å verve nok folk, taper penger.

Det kan være vanskelig å skille mellom et lovlig selskap innenfor nettverksmarkedsføring og en ulovlig pyramide.

Belønning for verving og salg i flere ledd er lov. Kort forklart må over halvparten av inntektene komme fra salg av et produkt eller en tjeneste for at organisasjonen skal være lovlig.

Produktet eller tjenesten må være reell, og selges til en realistisk markedspris.

Kopiert faglitteratur

Onelife-lederne forklarer i videointervjuer og presentasjonsmateriell at deres selskap ikke er en pyramide, blant annet fordi alle betalende medlemmer kjøper elektroniske opplæringsprogrammer i finans og kryptovaluta kalt One Academy. Dette, mener de, er et reelt produkt verdt prisen det koster.

Aftenposten har tatt stikkprøver fra de syv leksjonene i kurspakken fra One Academy.

Enkle søk på internett avslører minst fem tilfeller av at hele kapitler – både tekst og grafikker – er kopiert fra fagbøker underlagt opphavsrett eller fritt tilgjengelige nettsider – helt uten kildehenvisning.

På spørsmål om innholdet i opplæringsprogrammet er kopiert fra andre kilder, svarer Onelifes pressetjenester:

– Onelife har fått de eksklusive rettighetene til å distribuere opplæringsprogrammet One Academy. Gratis programmer er også tilgjengelig.

Les de utfyllende svarene fra selskapet nederst i saken.

«This is it»

Etter at Sebastian Greenwood og Dr. Ruja hopper av bigcoin for å starte opp Onecoin, reiser de gjennom Øst-Asia for å bygge opp nettverk etter nettverk.

7. november 2014 holder de salgsmøte på et hotell i Kuching i Malaysia. Møtet ble filmet og opptaket ligger på YouTube.

– Kryptovalutaer har én veldig spesiell egenskap: I begynnelsen, når du starter opp, må du forplikte deg. Du sier: «Dette er det antallet mynter vi skal skape. Ingen flere, ingen færre. This is it» sier Ruja Ignatova under presentasjonen.

Hun forteller videre at de i begynnelsen inngikk en forpliktelse om at onecoin skulle bestå av 2,1 milliarder mynter.

– Etter at vi har startet utvinningen, kan jeg ikke trykke opp mer penger. Selv om jeg tenker at «wow, dette nettverket vokser skikkelig raskt, la oss lage 5 milliarder i stedet!» Umulig, slår Ignatova fast.

Hun sammenligner den forhåndsbestemte mengden med gull.

– Vi har en begrenset mengde gull i verden. Vi kan ikke skape mer av det. Sånn er det med kryptovalutaer også, forklarer hun.

Men allerede halvannet år senere er det tomt, ifølge Ignatova, som taler til en stor forsamling i London i juni 2016. Også dette møtet ble filmet, og opptaket ligger på YouTube.

Uten flere mynter, kan ikke medlemmene verve flere under seg.

– Vi har ingen flere mynter. Så hva kan vi gjøre? Vi kan enten stenge for nye medlemmer og fokusere på mynten. Men dere har alle jobbet så hardt for å skape en bedrift, påpeker Dr. Ruja, før hun sier at det finnes en mulighet:

– Å øke det totale antallet mynter.

Fra 2,1 milliarder til 120 milliarder mynter

Sommeren 2016 er det umulige blitt mulig. Ignatova kan likevel skape mer gull.

«Vi vil gjøre dette bare én gang!» lyser det fra storskjermen i London.

Dr. Ruja varsler at antallet tilgjengelige mynter skal økes fra 2,1 milliarder til 120 milliarder.

Og ikke nok med det:

– Vi vil doble antallet mynter du har på kontoen, roper Ignatova fra scenen.

Ordene drukner i jubel og applaus.

Til tross for at 60 ganger så mange onecoins blir tilgjengelig, har verdien Onelife oppgir på sine nettsider likevel ikke svekket seg i månedene etterpå.

Snarere tvert imot: Kursen fortsetter å stige. Medlemmene blir bare rikere og rikere, ifølge sifrene de får opp på dataskjermene sine.

Bitcoins verdistigning skyldes at etterspørselen har økt, mens antallet bitcoins har ligget fast. Onecoin har økt i verdi ifølge Ruja Ignatova, til tross for at antallet er økt fra 2,1 miliarder til 120 milliarder onecoins. Foto: Onecoin

Bankstafetten

Men i onecoin-leirene rundt om i verden har uroen begynt å spre seg.

Medlemmene skriver sine klager på nettverksledernes og selskapets Facebook-sider. De reagerer på begrensede muligheter for uttak og lang ventetid før man kan ta ut penger, som selskapet begrunner med å unngå for store svingninger, og at de har for få kjøpere på samme tid.

Men også innbetalingssystemet gir grunn til å reagere. Gjennom 2015 og 2016 skifter Onelife bankforbindelse svært ofte. De første månedene betaler kundene inn til en bulgarsk bankkonto. Senere dukker det opp kontoer i Dubai. Før jul i 2015 har selskapet nye bankkontoer i Georgia, Tyskland og Singapore. Etter hvert som nye kontoer åpnes opp, forsvinner de andre ut av systemet.

Fra og med våren 2016 skjer bankbyttingen enda hyppigere. Den ene uken skal medlemmene overføre penger til en ny konto i Italia, neste uke dirigeres pengene til Hongkong. I begynnelsen av november er kontoer på Kypros og i Tanzania de eneste tilgjengelige.

Kryptodronning ble eiendomsbaronesse

Dokumenter fra selskapsregistre verden rundt viser at det stort sett er postkasseselskaper med stråmenn som er oppført som eier av de ulike kontoene. Kontoer i Singapore, Tyskland og Storbritannia eies av selskapene til Frank Ricketts, tidligere direktør i det norske pyramideselskapet Unaico.

Onelife Network-konsernet er registrert med adresse i Belize. Holdingselskapet RISG Limited kan spores til Ruja Ignatova via Bulgaria og De forente arabiske emirater, ifølge landenes selskapsregistre.

Eierskapet ble i 2015 overført fra Ignatova til det som kan se ut som stråmenn i Panama, ifølge dokumenter fra selskapsregisteret i De forente arabiske emirater og det bulgarske finansbladet Kapital.

Bladet har også skrevet at selskaper tilknyttet Ignatova de siste to årene skal ha kjøpt eiendom i hjemlandet Bulgaria for mer enn 160 millioner kroner gjennom serier med kjappe transaksjoner.

Blant kjøpene som Kapital gjengir, finner man en tidligere forsvarseiendom på Bulgarias solkyst til 23 millioner kroner.

I hovedstaden Sofia skal hun ha anskaffet seg en stor bygning rett ved parlamentet med en prislapp på 45 millioner kroner og det ærverdige restauranthuset Krim like i nærheten, til 38 millioner kroner, ifølge finansbladet.

– Verdt mer enn Apple

Parallelt med at Ignatova handler eiendom, skrur Onelife stadig opp verdien av onecoin på medlemmenes skjermer.

Med vekslingskursen Onelife selv oppgir i dag – 7,85 euro pr. stykk – vil den samlede beholdningen av onecoins være verdt halvannen ganger teknologiselskapet Apple, verdens mest verdifulle børsnoterte selskap.

Men kursen vil trolig fortsette å doble seg, spår ledelsen. Under et arrangement i Bangkok i oktober 2016, presenterte Dr. Ruja følgende mål:

«10 millioner brukere. 1 million forhandlere. Og en verdi på mynten på 25 euro.»

– Din familie vil aldri stole på det du sier

I kongresshallen utenfor Stockholm er det tid for hyllest under superlørdagen Aftenposten deltar på.

Publikum og konferansierer klapper dem som har vervet mange nok inn i nettverket frem på scenen. De kalles safirer, rubiner, smaragder og diamanter. Belønningen er jakkenåler, datamaskiner, reiser, virtuelle gullmynter og Rolex-klokker i gull.

En «diamond», en tidligere snekker fra Lund i Sør-Sverige, deler sine beste tips for hvordan man får venner og slektninger med på onecoin-galoppen fra scenen:

– Regel nummer én: Forsøk aldri å være eksperten. Altfor mange ringer opp en venn og sier: «Du, jeg har funnet den nye bitcoinen, folk blir millionærer, og nå skal vi også bli det. Det koster bare 55.000 kroner.» Husk at dine venner og din familie aldri vil stole på det du sier, forteller 24-åringen.

Problemet, forklarer han, er at venner og familie vet at du ikke har peiling på bitcoin og kryptovaluta. Løsningen er å få et annet Onecoin-medlem til å opptre som «ekspert».

Lerretet bak ham viser «opphøyningstriangelet», med tre roller: Du på toppen, en «opphøyet ekspert med suksess innen kryptovaluta» og den du vil verve – «din kontakt».

Svensken forteller hvordan du skal forklare vennen din at denne «eksperten» er ekstremt opptatt, men at han har gått med på å gi 5–10 minutter av sin dyrebare tid fordi du kjenner ham.

– Så må du forklare at det stiller deg i et veldig dårlig lys overfor eksperten dersom kontakten din ikke stiller opp.

Svensken ønsker ikke å kommentere disse utsagnene overfor Aftenposten.

En svensk nettverksleder på «diamond»-nivå forklarer hvordan du skal opphøye en onecoin-kollega til «ekspert» innenfor kryptovaluta for enklest å overbevise bekjente til å bli med. Foto: Carl Alfred Dahl

Mange advarsler

23. november 2016, 11 dager etter arrangementet utenfor Stockholm, tar imidlertid den omtalte bankstafetten brått slutt. Nå kan man bare betale inn friske penger direkte til en «offisiell distributør», skriver Aftenposten.

Dette, skriver selskapet i en melding til medlemmene, er «neste steg i vår utvikling», og begrunnes med at Onelife skal «komme nærmere sine medlemmer».

Parallelt med bankbyttene begynte myndigheter verden rundt å se nærmere på onecoin.

  • Sentralbanken i Ungarn sendte 10. juni 2015 ut en advarsel mot virtuelle valutaer, og nevnte spesifikt onecoin som «i virkeligheten er et pyramidespill kontrollert av en eksklusiv ledelse for å opprettholde seg selv».

  • Fire måneder senere fulgte Bulgarias finanstilsyn etter med en advarsel om at investeringer i blant annet onecoin forbindes med «høy risiko».

  • I november 2015 innledet det finske politiet undersøkelser om mulige lovbrudd, og advarte umiddelbart om «overdimensjonerte løfter om gevinst». Dette pågår fortsatt.

  • I januar 2016 gikk Lotteriinspektionen i Sverige (tilsvarende Lotteritilsynet i Norge) til politianmeldelse for mistenkt brudd på lotteriloven, og kalte onecoin et «kjedebrevsspill». – Konseptet bygger på å rekruttere nye deltagere for å øke deltagernes gevinst, skriver tilsynet.

  • Latvias finanstilsyn følger på i mars, og mener det etter deres skjønn «er lagt opp etter prinsippene for økonomiske pyramider».

  • I romjulen sendte Italias konkurranse- og markedstilsyn ut en melding om at onecoin-aktiviteten «minner om typisk pyramidedynamikk».

  • Myndigheter i flere andre land i Europa, Afrika og Asia har også advart mot høy risiko. 26. september i fjor varslet London-politiet at de etterforsker onecoin, og Det britiske finanstilsynet ba involverte om å ta kontakt. – Vi er bekymret for den potensielle risikoen selskapet påfører britiske kunder, skriver tilsynet.

Det er, etter det Aftenposten kjenner til, foreløpig ikke foretatt arrestasjoner eller påvist lovbrudd. Selskapet er nå under etterforskning i England, og både finsk og svensk politi undersøker fortsatt.

Lotteritilsynet har kontaktet onecoin

I Norge har Lotteritilsynet fått flere tips og spørsmål om onecoin, både fra privatpersoner, banker og offentlige etater. Flere lurer på om dette er et pyramidespill eller et pyramidelignende omsetningssystem som er i strid med lotteriloven.

«Dersom mer enn 50 prosent av omsetningen i onecoins virksomhet i Norge eller for det enkelte medlem i Norge er knyttet til verving i form av medlemsavgift eller overprisede varer så vil virksomheten regnes som et ulovlig pyramidespill eller pyramidelignende omsetningssystem i Norge», skriver tilsynet i et brev rettet til en sentral, norsk onecoin-representant.

Seniorrådgiver Silje Sægrov Amble i Lotteritilsynet forteller at de ikke har konkludert eller opprettet noen tilsynssak mot onecoin eller Onelife, og forklarer at selskaper ikke omfattes av noen godkjenningsordning.

– Med brevet gjør vi oppmerksom på at de selv er ansvarlige for å følge regelverket, sier hun.

Seniorrådgiver Silje Sægrov Amble i Lotteritilsynets avdeling for pengespill forteller at tilsynet har sendt brev til en advokat som utgir seg for å representere Onelife i Norge. Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet

I tilfeller hvor Lotteritilsynet kommer frem til at noen driver ulovlig pyramidespill, kan de kreve dokumentasjon, og til slutt pålegge stans eller endring av virksomheten i Norge.

Silje Sægrov Amble har følgende råd til nordmenn som kommer i kontakt med det som kan tenkes å være pyramidespill:

– Blir det lovet høye inntekter på kort tid uten særlig innsats, er det gjerne et tegn på at det ikke er i tråd med regelverket. Man bør forsøke å finne ut om det er luft som blir solgt, eller om det i hovedsak er reelle produkter og tjenester, sier Amble, og ber dem som er i tvil om å ta kontakt.

Direktesalgsforbundet: – Ikke i tråd med Lotteriloven

Jan-Fredrik Torgersen, leder i Direktesalgsforbundet, tar sterkt avstand fra onecoin, og mener det ikke har noe med lovlig direktesalg å gjøre, skriver Aftenposten.

Forbundets 60.000 medlemmer driver med nettverkssalg, også kalt direktesalg eller «Multi level marketing», i 22 ulike selskaper.

– Vi får henvendelser fra folk som har puttet penger i onecoin og som lurer på hva som skjer, forteller Torgersen.

Han presiserer at han ikke har satt seg grundig inn i hvordan selskapet opererer i praksis, men er kritisk til valuta som et produkt i direktesalg.

– Vi er kritiske til måten de rekrutterer på, som ikke er i tråd med Direktesalgsforbundets regler, og etter min mening heller ikke i tråd med Lotterilovens paragraf 16, som omhandler pyramidespill, sier han.

Torgersen påpeker at det skal være et produkt eller en tjeneste som selges, til en reell pris.

– Så spørs det om kryptovaluta er et produkt. Jeg mener det ikke er det, sier han.

Aftenposten har fått Jon Ramvi, norsk ekspert på blokkjeder, til å vurdere onecoin som kryptovaluta. Klikk på tittelen under for å lese hans konklusjon, og for å få vite mer om denne teknologien.

– De har jo ingen reell mynt

Da Sebastian Greenwood og Dr. Ruja startet Onecoin, ble briten Nigel Allan ansatt som toppsjef. Allan har i 30 år drevet med nettverkssalg, i hovedsak av kosmetikk.

Før jul 2014, bare fire måneder etter ansettelsen, fikk han sparken. Dr. Ruja begrunnet oppsigelsen med at han «brøt tilliten min og viste seg å være illojal», ifølge en melding til medlemmene.

Ingen av de to sier at de har noe uoppgjort med hverandre i dag.

Men Allan angrer bittert på at han takket ja til å lede Onecoin.

– De fleste i Onecoin har ikke stilt de riktige spørsmålene. Hadde de gjort det, hadde de umiddelbart funnet ut at det ikke er en ekte mynt. Det er bare en pollett. Den har ingen åpen blokkjede (se faktaboksen over), ingen åpen kildekode, du kan ikke laste den ned til en elektronisk lommebok på PC-en din eller handle den på en offentlig børs, sier Allan, som møtte Aftenposten utenfor Oslo i desember.

– Tror du mange i onecoin egentlig tenker det samme?

– Jeg er sikker på at de fleste nå skjønner det, men de vil ikke stanse pengetoget. Og sier de det til noen, fryses kontoene deres uansett.

– Du har jobbet 31 år med nettverkssalg. Burde du ikke sett faresignalene?

– Jeg forsøker ikke å forsvare at jeg tok jobben, men dessverre ble jeg ansatt, jeg gjorde en jobb i tre-fire måneder før de kastet meg ut. Dessverre har ryktet mitt blitt tilsmusset som følge av det. Du kunne også blitt ansatt i en avis som viste seg å være forferdelig dårlig, og da ville du vært skurken.

Allan, som nå jobber med en annen kryptovaluta, tror onecoins eksistens nærmer seg slutten, men legger til:

– Jeg har spådd undergangen for dem i halvannet år. Men de klarer å holde på.

Slik svarer selskapet: – En massiv kampanje mot oss

Aftenposten har sendt 56 spørsmål, samt alle kritiske uttalelser som fremkommer i denne artikkelen, til Onelife og deres norske advokat, Patrick Lundevall-Unger, i Avocado advokatene.

– Vi ønsker ikke å snakke om dette nå, sier Lundevall-Unger til Aftenposten.

Ledelsen i Onelife har gitt advokatfirmaet Carter-Ruck i London oppdraget med å besvare Aftenpostens spørsmål til selskapet og de øverste lederne. Et fåtall av spørsmålene er besvart.

– I spørsmålene ligger det veldig alvorlige ærekrenkende anklager om at våre klienter driver et uredelig pyramidespill eller ponziopplegg. Våre klienter er klar over at en massiv kampanje med feilinformasjon og hets er iverksatt mot onecoin, Onelife og grunnlegger Ruja Ignatova, skriver advokatene.

– Våre klienter benekter at de opptrer for å lure sårbare personer. Anklagene er usanne og helt ubegrunnede. Det er ikke til å unngå at å repetere disse anklagene vil skade forretningen og ryktet til navngitte personer, forsterket av det faktum at en forutsigbar konsekvens av publiseringen er at artikkelen plukkes opp og publiseres andre steder.

På vegne av ledelsen skriver advokatfirmaet at de blant annet legger merke til at Nigel Allan, som siteres i saken, nå arbeider for en konkurrerende kryptovaluta.

– Våre klienter er også klar over at de samme beskyldningene er fremsatt for ulike myndigheter verden over, og dette har naturlig nok utløst en rekke forespørsler. Intet bevis på ulovligheter er blitt ført mot våre klienter, og ingen myndigheter har funnet uredelige eller kriminelle handlinger. Onecoin vil samarbeide fullt ut i alle offisielle henvendelser.

– Ikke en investeringsmulighet

Advokaten viser til at varslene fra diverse tilsyn har påpekt at kryptovaluta som onecoin og andre ikke er regulert av offentlige lovverk, skriver Aftenposten.

– Men ingen negative konklusjoner kan dras av dette faktum. Det er heller ikke riktig å karakterisere onecoin som «en investeringsmulighet», heter det i e-posten.

Det vises også til at onecoin, i motsetning til andre kryptovalutaer, har valgt en «sentralisert blokkjede som revideres og opererer på sikre dataservere.»

– Onecoin er den første valutaen som lagrer informasjon om identiteten til brukerne i blokkjeden, noe som gir transaksjonene den transparensen fremtidens lovverk vil kreve, skriver advokatfirmaet, og legger til at deres klienter vil støtte innføringen av riktig og konstruktiv regulering av denne sektoren.

– Forretningsmodellen er lovlig nettverksmarkedsføring. Selskapet har også lansert en plan for å få flere forhandlere til å bruke onecoin. Det finnes ingen krav om å rekruttere andre medlemmer, og det er ingen forpliktelse til å kjøpe noe.

Advokatfirmaet avviser at bonussystemet er basert på verving.

– Medlemmer kan, hvis de ønsker det, tjene penger på å anbefale og selge opplæringsprogrammene om kryptovaluta og finans til ikke-medlemmer. Kommisjon og bonus betales ut fra suksess, i tråd med en lovlig direktesalgsmodell. Medlemmer har også muligheten til å utvinne onecoins ved å bruke polletter som gis bort gratis.

Nordmannen som står bak regnearket som sirkulerte i Ytre Enebakk, ønsker ikke å uttale seg.

Sebastian Greenwood, som promoterer Onelife globalt sammen med Dr. Ruja Ignatova, har ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

Frank Ricketts ønsker ikke å kommentere saken, ifølge advokat Lundevall-Unger.

Onelife og deres advokatfirma har heller ikke besvart spørsmålene som gjelder de to, skriver Aftenposten.