Nyheten kom torsdag ettermiddag, like etter klokken 16.

Grunnen til at bankene solgte seg ut av Eika Gruppen er at de i høst startet sitt eget Lokalbank-samarbeid med ti andre tidligere Eika-medlemmer.

– Vår bank har, sammen med de øvrige bankene i Lokalbank, inngått avtale med 19 aksjonærer i Eika Gruppen AS om salg av våre aksjer i Eika Gruppen AS, står det i en børsmelding på Oslo Børs sine nettsider.

Vil bygge tillit

Samme melding er sendt ut fra alle bankene i Lokalbank.

Bankene i Lokalbank er Aasen Sparebank, Askim & Spydeberg Sparebank, Drangedal Sparebank, Nidaros Sparebank, Selbu Sparebank, Sparebank 68° Nord, Sparebanken DIN, Stadsbygd Sparebank, Tolga-Os Sparebank og Ørland Sparebank.

Fem sentrale aktører fra Lokalbank. Fra venstre: Pål Talmo i Ørland sparebank, Bjørn Riise i Klæbu sparebank, Svein Ove Sandvik, administrasjonssjef i Lokalbank, Ola Setsaas i Stadsbygd sparebank og Espen Eriksen i Selbu sparebank, fra da alliansen ble presentert tidligere i høst. Foto: Preben Brækstad

– Vi har nå skapt en ny og mindre bankallianse bestående av ti selvstendige lokalbanker fra hele landet, som har et felles mål om å bygge gjensidig tillit og langvarige relasjoner med våre kunder og lokalsamfunn, uttalte Bjørn Riise i Nidaros Sparebank da alliansen ble kjent.

Annonserte feil

Nå er altså en av de siste formalitetene med å gå ut av Eika Gruppen gjennomført.

Men det skjedde ikke uten litt dramatikk:

En børsmelding ble nemlig lagt ut tidligere enn planlagt, i 12-tiden torsdag. Den ble trukket tilbake kort tid etter, med følgende begrunnelse: «Denne inneholder feil, da samtlige avtaleparter foreløpig ikke har signert avtalen», stod det ifølge Dagens Næringsliv.

Men klokken 16.06 kom altså bekreftelsen på at aksjene var solgt.

– Samlet selger bankene en aksjepost på 2.937.406 aksjer, tilsvarende 11,88 prosent i Eika Gruppen AS, for kr 242,50 kroner per aksje, til en samlet salgssum på NOK 712.320.955, står det i børsmeldingen.

– Ingen dramatikk

Ola Setsaas, banksjef i Stadsbygd Sparebank, opplyser til Fosna-Folket at banken selger 159.097 aksjer, og får inn 38,5 millioner kroner.

– Det legges til egenkapitalen i banken, så soliditeten i banken øker. Det har ingen resultatmessig effekt, men en soliditetseffekt. Vi kan gå inn i nye selskaper eller blir posisjonert for å få mer vekst i vårt markedsområde. Så det er en bra sak sånn sett, sier Setsaas.

Stadsbygd Sparebanks lokaler i Rissa. Foto: Arkivbilde

– Det er naturlig at det skjer, når vi skal ut i noe nytt er det naturlig at vi selger. Så det er ingen dramatikk.

Han er naturlig nok fornøyd med pengene banken får inn.

– Når en bank får mer egenkapital kan man vokse mer, det er strålende at vi kan få flere nye kunder, sier Setsaas.

67 millioner

Også Ørland Sparebank selger over hundre tusen aksjer. Banksjef Pål Talmo opplyser om at det dreier seg om rundt 118.000 aksjer og at de får inn omtrent 28,5 millioner kroner.

Totalt får altså de to lokalbankene på Fosen inn 67 millioner kroner.

Han tror det gir evnen til å ta nye grep for banken.

– Vi ønsker å kunne vokse og være med på andre ting. Finanstilsynet er klare på at da må soliditeten i bankene øke. Så må vi se på hvordan vi kan sette de pengen ut i live for å søke ytterligere vekst for banken, sier Talmo til Fosna-Folket.

– Viktig å ikke skusle bort

Han sier at de foreløpig ikke er sikre på hva de skal bruke pengene på.

– Noe spesifikt har vi ikke, men vi ønsker å se på mulige andre ting, det kan være som vi gjorde i Eika, som å kjøpe en aksjepost hvor du kan også få litt utbytte. Vi ønsker kanskje også å bli litt større, da krever Finanstilsynet soliditet, sier Talmo.

Ørland Sparebanks lokaler på Brekstad. Foto: Snorre Berg

Talmo er klar på at banken må forvalte pengene fornuftig.

– Vi må gå tilbake til styret og si at vi har fått en mulighet og den må vi bruke på en god måte. Det er viktig å ikke skulse det bort og ta vare på muligheten for at Ørland Sparebank kan bli solide og vi kan gi tilbake til lokalt næringsliv og kundene, sier Pål Talmo.