Statoil trekker seg ut av sine lisenser i Alaska og stenger kontoret i Anchorage.

Selskapet er operatør for 16 lisenser i Alaska og i tillegg partner i 50 lisenser der Conoco Phillips er operatør. Samtlige lisenser ligger i Tsjuktsjerhavet utenfor Alaskas nordvestlige kyst.

Oljeselskapet trekker seg nå ut fordi lisensene ikke lenger anses som konkurransedyktige.

– Det er gjort en solid innsats, men i dagens situasjon kan vi ikke forsvare fortsatt arbeid for å utvikle disse videre, sier Tim Dodson, konserndirektør for leting i Statoil.

Les også: Minst 400 Statoil-ansatte mister jobben i Norge

Svak lønnsomhet

Knut Rostad, pressetalsmann i Statoil, sier det er forretningsmessige vurderinger som ligger til grunn for beslutningen.

– Lisensene går ut i 2020, men vi vil levere dem inn nå. Med bakgrunn i de skuffende leteresultatene som har vært i naboblokkene, ser vi at dette ikke er noe vi kommer til å prioritere i vår globale leteportefølje, sier Rostad til NTB.

Leteboringen i naboblokkene ble gjennomført av Shell tidligere i år. Shell konkluderte i september med at funnene var for små til å fortsette. Det ble samtidig vist til høye kostnader og strenge og «uforutsigbare» føderale reguleringer.

Shell avbrøt den kontroversielle boringen i Tsjuktsjerhavet i 2012 etter flere uhell og fikk så sent som i august i år det endelige klarsignalet til å gjenoppta arbeidet.

Les også: Statoil får eierandel redusert på felt i Nigeria

Kostnad på 75 millioner dollar

Statoil har verken kommet i gang med seismikkinnsamling eller leteboring i sine blokker.

Investeringene har likevel kostet Statoil 75 millioner dollar. Disse kostnadene er knyttet til såkalte signaturbonuser og summen Statoil har betalt for å kjøpe seg inn som partner i andre lisenser.

Beslutningen om å trekke seg ut av Alaska får ikke nødvendigvis noen følger for Statoils andre investeringer i nord.

– Vi har en global leteportefølje. Der vil de ulike prosjektene måtte konkurrere mot hverandre. De prosjektene som ikke er konkurransedyktige, vil vi prioritere vekk. Det er en lønnsomhetsvurdering som ligger til grunn, sier Rostad.

Les også: Alt om klimakrisa

Greenpeace fornøyd

Greenpeace mener på sin side at Statoil nå bør legge om kursen og trekke seg ut også av den norske delen av Arktis.

– Det er gledelig at Statoil forstår at det ikke ligger noen fremtid i å utvinne rådyre fossile ressurser i Alaska. Dette er olje og gass som verden ikke har råd til, verken økonomisk eller klimamessig, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

– Vi håper at denne realitetsorienteringen får lov til å være med i kofferten hjem til Norge, sier Gulowsen.

Nå kan du også følge med på næringslivs- og økonominyheter fra Midt-Norge på Facebook. Gå inn på Økonomiadressa her, og trykk på «liker» hvis du vil følge oss!