Sunndal. Ordfører i Sunndal, Ståle Refstie, tok nylig initiativet til oppropet mot at Norge skal slutte seg til Acer, som over 100 Ap-ordførere og fire fylkesordførere signerte. Men Aps representanter på Stortinget hørte ikke på skepsisen.

Les også kommentaren: Kampen om strømmen

Det fikk Refstie og Sunndal Arbeiderparti, som foruten en periode har sittet med makten i Sunndal siden krigen, til å invitere Jonas Gahr Støre til industrikommunen.

Fred: Jonas Gahr Støre og ordfører i Sunndal, Ståle Refstie, har vært uenige i Acer-striden, men det var lite strid da de to spiste middag sammen torsdag. Foto: Tommy Fossum

- Det er viktig at Oslo-makta kommer seg ut og møter grasrota, sier Refstie.

- Ikke brannslokking

Støre møtte torsdag ungdom, eldre, industriarbeidere, partivenner og fagbevegelse i Sunndal. Han avviste at han var i Ap-bastionen for å drive brannslokking, men ville møte, lære og bringe mer nøkternhet i Acer-debatten.

Les også: Fagbevegelsen i Trondheim ønsker Tajik 1. mai

- Acer utløste mye engasjement og frustrasjon, og det tar jeg fullt ut innover meg. Det var en prosess som burde ha vært annerledes, men nå er jeg mest opptatt av å forklare resultatet som tar godt vare på industrien og som sikrer oss både styringsrett, bestemmelsesrett og råderett og at fellesskapet eier utenlandsforbindelsene. Vi landet på en avtale som er i tråd med det Arbeiderpartiet står for og som fagbevegelsen har etterlyst. Jeg har respekt for det som har vært av engasjement, men jeg har også behov for å forklare og diskutere løsningen, sier Jonas Gahr Støre til Adresseavisen.

- Påstander utenfor realitetene

Støre mener løsningen flertallet på Stortinget gikk inn for, tar fullt ut vare på industriens interesser.

- I tillegg fikk vi løst uroen rundt utenlandskablene ved at fellesskapet eier dem og at det ikke skal bygges nye før vi har fullt ut vurdert erfaringen med de eksisterende og planlagte kablene. Dette er et gjennombrudd for Arbeiderpartiets politikk. I tillegg ble det i kampens hete lagt fram påstander om Acer-samarbeidet som er langt utenfor realitetene, og som det er grunn til å ta til motmæle mot, fortsetter Støre.

- Grunnløse påstander

- Påstandene om at vi ville miste råderetten over krafta vår, var helt grunnløse. Ingen andre land i Europa vil heller være med på noe slikt, og hvis det var realitet i dette, ville vi selvsagt ikke gått inn for det. Jeg var også overrasket over at mange av dem som kjempet mot Acer også kjempet mot EØS. Dette var krefter utenfor Ap, og de fikk sette en dagsorden som vi burde ha møtt tidligere. Det skal vi ta med oss.

Refstie er enig: -

Er det noe vi er avhengig av nå så er det EØS-avtalen, særlig i en tid der Brexit står for døra og Trump legger opp til handelskrig.

- Men fortsatt motstander av Norges tilslutning til Acer, Refstie?

- Ja, jeg mener Norge burde ha tatt reservasjon til Acer. Men vi har fått bremset utbyggingen av utenlandskablene. Jeg mener vi fikk løftet opp problematikken, og så ble det en del av behandlingspakka. Det er jeg veldig glad for.