- Mange bedrifter har ledige jobber utlyst på sine nettsider, men dette er jobber som ikke finnes, sier hodejeger Erik Falk Hansen til Stavanger Aftenblad.

Det er enten stillinger som bedriftene har glemt å ta bort, eller bedrifter som gjør det slik for å bygge merkevare og gi markedet og konkurrentene inntrykk av at de er i ekspansjon, sier Falk Hansen.

- Problemet med dette er at det gir jobbsøkere falske forventninger og gjør at mange bruker tid på å søke jobber som reelt sett ikke finnes og der de heller kunne brukt den verdifulle tiden på å søke på reelle stillinger, sier han.

Det burde vært ulovlig å lyse ut stillinger som ikke finnes eller som bedriftene ikke har tenkt å ansette noen i, mener hodejegeren. Han holder til i Oslo, er fra Kristiansand og pendler mye til Rogaland der han har mange kunder. Erik Falk Hansen kjenner næringslivet fra flere sider og mener han har dekning for sine påstander.

Får ikke svar

Det er helt klart en frustrasjon der ute, og i tillegg til dette med ikke-aktive stillinger, er jobbsøkere frustrert over at de ikke får tilbakemelding på jobbsøknader.

- Jeg har helt sikkert hørt fra tusen kandidater at de ikke har fått svar på søknaden sin. Hverken fra selskapene eller fra rekrutteringsselskapet, hvis det var involvert. Åpner de døra, må de også lukke den, sier Hansen.

Han forteller om et møte han hadde med en nyutdannet bachelorstudent på jakt etter jobb. Hun søkte, men fikk ikke svar, gang etter gang. Hverken på om søknaden var mottatt eller om jobben etter hvert ble besatt og om hennes kompetanse var blitt vurdert.

Falk Hansen mener at dette ikke er godt nok fra arbeidsgiver.

- Respekterer de jobbsøkerne, bør de svare alle som søker, sier han.

Se diamantene

Det er viktig både med tanke på erfarne kandidater, men kanskje enda viktigere for nyutdannede. Personer som denne jenta er «morgendagens helter». Det er slike flotte, inspirerende og svært kompetanserike mennesker som skal være med og sikre et sunt næringsliv i framtiden. Da er det ikke annet enn trist, tragisk og respektløs at slike mennesker får et såpass dårlig førsteinntrykk av arbeids- og næringslivet, sier Falk Hansen.

- Mange arbeidstakere som nå må ut og søke jobber, har vært lenge i arbeidslivet og har dermed lite erfaring fra dette med å søke jobb. For disse menneskene er det viktig at alle som driver med rekruttering, tilrettelegger for enkle og effektive prosesser. Vi er alle helt avhengig av kandidater i gode tider, da bør vi gi noe tilbake nå i dårlige tider.

Erik Falk Hansen vil også oppfordre arbeidsgivere til å verdsette mer all den solide arbeidserfaringen som nå blir tilgjengelig i arbeidsmarkedet.

- Når store omstillinger skjer, slik som i oljenæringen nå, kommer nye grupper jobbsøkere på markedet. De har ikke alltid så mye teoretisk kompetanse, men desto mer praktisk arbeidslivserfaring og masse omstillingsevne og vilje. De bør ikke avvises på at de ikke fyller formelle krav til utdanning. Her bør næringslivet se mulighetene i voksne, erfarne, arbeidsvillige og dyktige medarbeidere, mener Erik Falk Hansen.