Regjeringen la fredag frem boligmeldingen som skal være med å meisle ut fremtiden for Norges boligpolitikk.

Av de totalt 113 sidene meldingen strekker seg over, er litt under én side viet temaet studentboliger. Det imponerer ikke boligdirektøren i Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit).

- Det er veldig lite nytt og man går ikke konkret inn i de problemstillingene vi har reist. Til å være den viktigste meldingen for boliger på en god stund, er det skuffende, sier boligdirektør i Sit, Terje Bostad.

Kan bli byggestans i flere år

I meldingen bekreftes lovnaden om å bygge 1000 studentboliger i året. De siste årene har Trondheim imidlertid fått en forsvinnende liten bit. I 2012 fikk teknologibyen tildelt 130 studentboliger, mens antallet i årets tildeling var 100.

- Det betyr at vi ikke en gang har fått fyllt opp antallet som vi bygger på Lerkendal. Fortsatt gjenstår det 200 boliger her som ikke har blitt tildelt, sier Bostad.

Sit har selv forskuttert for byggingen av de 612 boligene på Lerkendal. Om Trondheim ikke får tildelt flere studentboliger enn de to foregående årene på de neste statsbudsjettene, frykter Bostad at det ikke kan bygges flere studentboliger i byen på tre til fire år.

- Da vil de neste to årene gå med på å fylle opp prosjektet vi allerede har gjennomført på Lerkendal og stenge alle dører for å bygge nye ut over det i perioden, sier Bostad.

Vil ha flere studentboliger

Til tross for den beskjedne og lite konkrete omtalen studentboligene får i boligmeldingen, hevder regjeringspartiene overfor adressa.no at planene er mer ambisiøse og konkrete enn det går frem i meldingen.

- SV ønsker å doble antallet studentboliger som bygges hvert år. Men dette kommer på partiprogrammet, sier Snorre Valen.

Han er enig i at Trondheim har blitt avspist med for få boligtildelinger de siste årene.

- Jeg mener Trondheim bør få flere studentboliger. De største studentregionene må komme først, sier Valen.

Også i Arbeiderpartiets utkast til nytt partiprogram står det at partiet ønsker 2000 nye studentboliger i året. Senterpartiets Heidi Greni går enda lenger.

- Mitt personlige mål er at alle førsteårsstudentene skal få tildelt en studentbolig, sier hun.

Likevel er det mest konkrete som står i meldingen:

«Regjeringen vil fram mot 2014 vurdere regelverket for oppføring av studentboliger, også nivået på kostnadsrammen og tilskuddet.»

Dyrere for studentene

Den nevnte kostnadsrammen er i dag på 700 000 kroner per studentbolig, og gjør at studentsamskipnadene i landet kun får støtte til boligprosjekter som holder seg innenfor denne kostnadsrammen.

- Dette beløpet har stått stille i fem-seks år, i en periode hvor byggekostnadene har økt betydelig. Dette setter klare begrensninger for hva vi kan bygge i dag, sier Bostad.

Summen som studentsamskipnadene får i tilskudd for å bygge boliger har også ligget rolig de siste ti årene. I dag er den på 250 000 kroner per boenhet.

- Når byggekostnadene stiger, utgjør tilskuddet en stadig mindre andel av den totale summen. Mens den for ti år siden dekket 60 prosent av kostnadene våre, dekker den nå rundt 35 prosent. Det betyr at det blir dyrere for studentene å leie, sier Bostad.

- Kunne bygget flere hundre studentboliger

Boligdirektøren mener begrensninger i regelverket og mangel på tildelinger av studentboliger er den eneste grunnen til at det ikke har blitt bygget flere studentboliger i Trondheim.

- Vi har prosjekter klare både på Sorgenfri, Nedre Singsakerslette og Moholt. Prosjekter med flere hundre studentboliger kunne blitt igangsatt nærmest på dagen om vi hadde fått støtte til det. Vi står bare og trår vannet, sier Bostad.

Boligdirektør i Sit, Terje Bostad.