Norges Bank overrasket mange da de torsdag i forrige uke valgte å kutte styringsrenta med 0,25 prosentpoeng.

Den norske styringsrenta er i dag på 0,75 prosent, hvilket er det laveste nivået noensinne.

Årsaken til den lave renta er i hovedsak den negative utviklingen i olje- og gassektoren, forklarte sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank da han tirsdag formiddag besøkte økonomistudenter ved NTNU på Dragvoll.

Les mer om hvordan den rekordlave renta påvirker dine sparepenger.

Så avhengige er Norge

Med seg til foredraget hadde han fire kakediagrammer med tall fra 2014 som tilsammen forklarer hvor oljeavhengig den norske økonomien faktisk er.

- Lille julaften 1969 er en merkedag i norsk historie. Da fant man Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Det var et veldig stort funn, selv med dagens målestokk. Oljen har vært en motor i norsk økonomi siden da. Så skjedde det noe med oljeprisen i fjor, som jeg straks skal komme tilbake til, innledet Olsen foran forsamlingen.

Det som skjedde i fjor, var at oljeprisen begynte å falle. Årsaken var i hovedsak et stadig høyere tilbud: Verdens oljeproduksjon har økt. Det skyldes skifer-revolusjonen i USA og at land utenfor OPEC-samarbeidet har økt aktiviteten, men også at OPEC-landene ikke har bremset ned på sin produksjon for å hindre et prisfall, ifølge sentralbanksjefen.

Oljeinntekt for Norge

Det kraftige fallet i oljeprisen - en halvering fra rundt 100 dollar fatet til 50 dollar fatet - får store konsekvenser for norsk økonomi. Årsaken er at veksten i den norske økonomien er og har vært tuftet på oljevirksomhet de siste 40 årene:

- Norge har hatt en enorm vekstmotor i aktiviteten på norsk sokkel. Men allerede før oljeprisfallet var selskapene i ferd med å planlegge for en nedgang i aktiviteten. Oljeprisfallet kommer på toppen. Dermed er det samlede investeringsnivået i sektoren redusert fra 200 milliarder kroner til 150 milliarder kroner, sa Olsen.

I tillegg til den økonomiske veksten som stimuleres av høy aktivitet, casher Norge også direkte inn på oljevirksomheten. Særskatten på oljevirksomhet er 51 prosent (ekstern rente). Marginalskatten på overskudd er 78 prosent. I 2013 (sist tilgjengelige tall) betalte oljeselskapene til sammen 192,3 milliarder kroner i skatt, ifølge Skatteetaten.

Pengene settes i oljefondet. Den såkalte handlingsregelen tilsier at Norge ikke kan bruke mer enn fire prosent av fondskapitalen årlig. Slik fases oljepengene gradvis inn i norsk økonomi.

- Nå setter vi ned renta for å motvirke nedgangen i aktiviteten vi ellers ville ha fått, sa sentralbanksjefen under foredraget.

Her kan du lese om hvorfor rentekuttet får eiendomsmeglerne til å reagere. De frykter at boligprisene går enda mer opp.