En enstemmig valg- og honorarkomité i Norske Skog la tirsdag frem forslag til to nye styremedlemmer i selskapet, og Eilif Due fra Levanger tror styrevalget skjer uten stor dramatikk.

- Jeg både håper og tror at flere av aksjonærene har vært involvert, og jeg anser dette som rimelig uproblematisk, sier han til Adresseavisen.

Due er også styreleder i Allskog, skogeiersamvirket i Midt- og Nord-Norge, som til sammen eier 2,8 prosent av aksjene i Norske Skog.

Valgkomiteen foreslo Joanne Owen og Nils Ingemund Hoff som nye styremedlemmer. Britiske Owen er partner i advokatfirmaet DLA Piper, mens Hoff er finansdirektør i oljeservicekonsernet Bergen Group.

Samtidig varslet Norske Skog at styremedlemmene Ole Enger og Karin Bing Orgland trekker seg.

Amerikansk storeier

Papirkonsernets største eier er nå selskapet GSO Capital Partners, som kontrolleres av det amerikanske investeringsselskapet Blackstone. Det var GSO som sammen med et annet Blackstone-kontrollert selskap, Cyrus Capital Partners, krevde ekstraordinær generalforsamling.

De krevde opprinnelig at tre av fem aksjonærvalgte styremedlemmer skulle byttes ut, men valgkomiteens leder, Dag J. Opedal, skriver i en e-post til Adresseavisen at de «etter nærmere overveielser» har justert forslaget.

- Valgkomiteen har brakt på det rene at forslaget har støtte hos enkelte andre større aksjonærer, opplyser Opedal, men sier at generalforsamlingen vil avgjøre hvor stor oppslutning det får.

Gjeldskrise

Bakgrunnen for det ekstraordinære eiermøtet er gjeldskrisen som Norske Skog har havnet i. Selskapet varslet i høst at de ikke klarer å betjene obligasjonslån som forfaller i 2016 og 2017 på til sammen tre milliarder kroner, uten en større restrukturering av gjelden.

GSO er også den største eieren av de usikrede obligasjonslånene som forfaller i 2017, og selskapet kjøpte seg opp til å bli største eier i Norske Skog etter at ledelsen la frem en plan som betød utsettelse og sletting av gjeld.

Ifølge Bloomberg har GSO også solgt kredittforsikringer knyttet til gjelden, og en slik gjeldssletting kan bety at de må betale ut forsikringspenger til investorer som har forsikret lånene sine.

Et par dager før jul ble det i stedet offentliggjort at Norske Skog-ledelsen hadde blitt enige med GSO og Cyrus om et nytt forslag til restrukturering av gjelden. Denne planen skal de øvrige obligasjonseierne nå ta stilling til.

En annen gruppe av obligasjonseiere, omtalt som Ad Hoc Grupperingen, har derimot advart de øvrige aksjonærene mot GSOs planer.

Ifølge Dagens Næringsliv består denne grupperingen blant annet av den finske forsikringsgiganten Sampo og fondene Bluecrest og Marathon. De skal representere 62 prosent av kreditorene i Norske Skogs største obligasjonslån på 2,8 milliarder kroner, med forfall i 2019. Disse lånene skal ha større sikkerhet enn lånene som forfaller i 2016 og 2017.

Sikkerhet og tid

Eilif Due tror maktkampen mellom de to grupperingene vil fortsette også etter onsdagens generalforsamling. Han sier at de har vidt forskjellige utgangspunkt og forslag til refinansiering.

- I et selskap som sliter økonomisk så blir det en konkurranse om hvem av kreditorene som kommer ut først. Rent formelt har den ene gruppen en sikrere pant i selskapet, men de usikre lånene forfaller først, sier han.

Due sier at Ad Hoc Grupperingen ønsker en grundigere og mer langsiktig refinansiering enn det de Blackstone-kontrollerte selskapene ønsker.

- Hva betyr denne striden for Norske Skog?

- Det er aldri fornuftig å være i konflikt med sine långivere. Vi ønsker et godt forhold til alle, og vi ønsker å betjene lånene på best mulig måte. I alle år har vi klart å betale både renter og avdrag, sier han.

Styreleder Jon-Aksel Torgersen i Norske Skog sier at ledelsen vil redegjøre for den nye restruktureringsplanen på generalforsamlingen, men vil ikke kommentere om hvor stor støtte den har hos øvrige obligasjonseiere.

En representant for Blackstone skriver i en e-post til Adresseavisen at de ikke ønsker å kommentere saken før refinansieringsplanen er lagt frem på eiermøtet.