Boligpolitikk: – Vi lider av høydeskrekk i Trondheim, sier Julie Hole i AUF. Ungdomspolitikerne ønsker mer boligbygging. Fra venstre: Even Hånes Langen, Leif Andreas Eidsvåg, Julie Hole og Ola Husa Risan. Foto: jens petter søraa

– Det er feil bruk av statlige penger, sier Even Hånes Langen i Unge Venstre i Trondheim.

Sparer ungdom til bolig i BSU-ordningen får de skattefradrag. Unge Venstre mener subsidiering av boligkjøp via skattefradraget ikke er statens oppgave.

– Finansiering av bolig er ikke statens oppgave. Det er mulig å spare på låste kontoer i bankene til høy rente. Vi vil heller bruke pengene på velferdsstaten, sier Langen, som selv sparer i BSU.

Unge kan spare inntil 25 000 kroner i året med BSU, inntil de har spart 200 000 kroner. Har de skattbar inntekt, får de skattefradrag på sparebeløpet på opptil 5000 kroner hvert år. Scheel-utvalget, som la frem forslag til skattereform tirsdag, ønsker å fjerne BSU-ordningen fordi de ser liten grunn til å subsidiere boligsparing, og fordi den ikke treffer unge med lavest inntekt.

Vil økte til 500 000

Mens Unge Venstre er enig med utvalget, ønsker Senterungdommen å øke maksbeløpet man kan spare til en halv million kroner, forteller Ola Husa Risan.

– Vi ønsker at unge skal komme seg inn på boligmarkedet. Det er et viktig prinsipp å eie sin egen bolig. Det er best å betale til seg selv hvis man har råd, og ikke til en utleier, sier Risan.

Norges største bank, DNB, inviterte ungdomspartiene til en leilighet på Lademoen i går, for å diskutere unge og boligmarkedet. Banken vil ha økte sparebeløp, fordi de ikke holder tritt med boligprisene og egenkapitalkravene. Regionbanksjef Torgeir Skirstad i DNB viser til at man i dag er langt fra å kunne kjøpe den 53 kvm store leiligheten de møttes i.

KOMMENTAR: Politisk er det som å bestille en begravelse

I 2010 kunne en førstegangsetablerer med 150 000 kroner på BSU-konto (maksbeløp i 2010) kjøpe en leilighet i Trondheim på 48 kvm til 1,5 millioner kroner. Egenkapitalkravet var da ti prosent, og er senere økt til 15 prosent.

I år kan man kjøpe en 32 kvm stor leilighet til 1,33 millioner med maksbeløpet på BSU-kontoen (200 000 kr) i egenkapital.

– Boligprisene har steget langt raskere enn maksgrensa for BSU-sparing. Derfor får du år for år dårligere kvalitet på boligen du kjøper med BSU som egenkapital, sier Skirstad.

Han avviser at ordningen øker klasseskillet.

– Det er de som har rike foreldre som trenger BSU minst. De som trenger det er de som må spare for å få kjøpe seg egen bolig, sier Skirstad.

- Skattefradrag til alle

Ungdomspartiene til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ønsker å beholde BSU-ordningen. Det gjør også AUF, men Julie Indstad Hole vil endre den.

– Vi vil at alle unge kan dra nytte av ordningen, ikke bare de rikeste. I dag må man tjene minst 65 000 kr i året for å få hele skattefradraget. Vi ønsker derfor at det i stedet for skattelette gis et tilskudd på BSU-kontoen på 1000 kr per oppsparte 5000 kr fra staten. Dette vil gjøre ordningen gunstig også for ungdom med lavere inntekt, sier Hole.

Sindre Nilsskog i Unge Høyre kaller det et «skrivebordsforslag».

– Skattefradrag er fradrag på inntektsskatt, ikke å få kontantstøtte. BSU er også et fantastisk incentiv til å jobbe, sier Nilsskog.

Nesten halvparten av unge i Trøndelag som har kjøpt egen bolig fikk økonomisk hjelp av foreldrene sine eller andre, viser en undersøkelse DNB har gjennomført i september. Der svarer nesten sju av ti mellom 18 og 33 år at de sparer i BSU.

Vil fjerne egenkapitalkrav

Unge Høyre ønsker å senke egenkapitalkravet til ti prosent igjen, mens Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å fjerne det og la bankene bestemme.

– Politikerne vet ikke bedre enn bankene hvor mye kundene kan ha i lån, sier Leif Andreas Eidsvåg (FpU).

Alle de fem ungdomspolitikerne mener økt boligbygging må til for å få bukt med prisveksten.

– Kommunen må bli flinkere til å godkjenne søknader om å bygge boliger, og større areal må bli lagt ut til boliger. Det er viktig å legge til rette for også flere små og rimelige leiligheter, ved å bli kvitt kravet om universell utforming, sier Eidsvåg.

– For å unngå at det blir et klasseskille mellom de som kommer seg inn på boligmarkedet og de som blir stående utenfor, må det bygges flere boliger, sier Hole.

– Det er dårlig byplanlegging, som fører til mye biltrafikk og dårlig luft. Vi må bygge tettere og høyere, men ikke i turistområdene. Vi ønsker at det bygges bygårder som er tilpasset bylivet, og ikke blokker, sier Langen (UV).

Ønsker økning: - Boligprisene har steget langt raskere enn maksgrensa for BSU-sparing, sier regionbanksjef Torgeir Skirstad i DNB. I går møtte han blant andre Unge Høyres Sindre Nilsskog. Foto: jens petter søraa