Foto: SCANPIX

Mens Kredittilsynet gransker en mulig innsidehandel hos DnB Nor i forbindelse med regjeringens redningspakke forrige uke, må statsminister Jens Stoltenberg jobbe for å riste av seg mistanken om at Statsministerens kontor har spilt en uryddig rolle i saken.

Opposisjonen på Stortinget kjørte mandag hardt mot statsministeren etter at det ble kjent at DnB Nor som eneste bank har hatt kontakt med Statsministerens kontor i uken da redningspakken ble utarbeidet, og at DnB Nors konsernsjef Rune Bjerke hadde direkte SMS-kontakt med Jens Stoltenberg kvelden før hjelpepakken ble offentliggjort.

Rune Bjerke er venn av Stoltenberg og har tidligere vært aktiv i Arbeiderpartiet.

Avviser kritikk

Opposisjonen mistenker det Frp-formann Siv Jensen kaller «urent trav» i kontakten mellom de to. KrF-leder Dagfinn Høybråten sier dette kan være en sak for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Venstre-leder Lars Sponheim mener kontakten er «underlig». Siv Jensen sier til NRK at hun mener kontakten mellom statsministeren og Bjerke skader Norges omdømme i utlandet.

Statsministeren nekter imidlertid å ta selvkritikk for kontakten med DnB Nor og Bjerke.

– Jeg mener vi ikke hadde gjort jobben vår hvis vi ikke hadde snakket med DnB Nor når de henvendte seg til oss, sa Stoltenberg under en TV 2-debatt med Frps Siv Jensen mandag kveld.

Stoltenberg forsvarte kontakten med at Rune Bjerke er sjef i Norges største bank og at norsk finansnæring befinner seg i en svært alvorlig situasjon.

– Hadde ikke de tatt den kontakten, så måtte vi ha sørget for den, nettopp for å få fram alvoret, at det hastet og for å kunne skreddersy tiltakene, sier Stoltenberg.

«DnB Nor-pakke»

Regjeringens krisepakke er kritisert for å være utformet for DnB Nors behov spesielt, og ikke hele banknæringen.

– Vi har en annen type organisering av vår virksomhet. Derfor er ikke tiltakspakken tilpasset Nordea i særlig grad, sier blant annet kommunikasjonssjef Rune Sjøhelle i Nordea til NTB.

Også en rekke av de store regionale bankene sier de ikke kan benytte seg av hoveddelen av redningspakken på 350 milliarder kroner, i form av sikkerhet i statsobligasjoner.

Dette gjelder blant annet Sparebanken Sogn og Fjordane, Sparebanken Sør, Sparebanken Møre, Sandnes Sparebank, Sparebanken Pluss og Helgeland Sparebank, melder NRK.

Disse bankene har nå sendt et brev til Norges Bank der de ber om regelendringer fordi de ellers frykter konkurransevridning i markedet.

Stoltenberg forsvarer utformingen med at det var viktig å få tiltak som traff DnB NOR fordi det er Norges største bank, og fordi nær halvparten av bedriftsutlånene går gjennom denne banken. Statsministeren mener samtidig at det er også er tatt hensyn til andre og mindre banker i hjelpepakken, og peker på at en del av pakken er viet småbankene.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX