Denne saken er en del av serien Folka i Kongens. Der møter vi hver helg fremover folka bak butikkene og serveringsstedene i Kongens gate. Har du gode innspill til denne serien? Send oss gjerne en e-post til tips@steinkjer24.no.

__________________________

Under merkevaren «Sotto», og begrep som «slow fashion» og bærekraft, varsles nye tider i Steinkjers motegate. Ikke en gang korona og konkurs har klart å ta nuven av skaperevne og viljens kraft.

– Vi er mer enn bare en motebutikk, sier gründerne Siv Rakel (52) og Othelie Saur (27).

Ingen kjøpesenterdame

– Hvordan er det å være i Kongens gate 37?

– Veldig bra! Jeg har gått den runden med meg selv, og vet at jeg aldri kommer på noe senter. Jeg er ikke mot kjøpesenter, men det er ikke noe for meg. Jeg er ingen kjøpesenterdame.

– Enn du Othelie?

– Litt, kanskje. Jeg synes det er flott med begge deler, jeg!

Moren bryter tankerekka!

– Det er veldig viktig at vi samarbeider. Før tenkte vi på dem som vår argeste konkurrenter, men nå er det ikke slik lenger. Det er gull at begge drar folk inn til Steinkjer. Jeg anbefaler gjerne butikker på kjøpesenteret. Det er like viktig for dem å få støtte, som det er for meg.

– Her er det ikke kjøpepress, sier Othelie og Siv Rakel. Foto: LEIF ARNE HOLME

Drømmende, kreativt og glamorøst

«Sotto» er allerede blitt innarbeidet i Kongens gate. Det skyldes ikke minst datteren Othelie, som er en ener på sosiale medier. Med ungt pågangsmot, og klokkertro på at klesindustrien vil løfte seg mange hakk på miljøstigen, satser hun på et helt nytt konsept.

– Sotto er en butikk for den bevisste kunden.

Mens Othelie er styreleder og eier av butikken, er Siv Rakel daglig leder og skal stå for den daglige driften. Gründerne er opptatt av «slow fashion», og at kundene skal kjøpe klær som er av god kvalitet.

– Vi er opptatt av at produsentene skal gjenbruke materialer; det er en livsstil som vi har selv. Vi må gjøre en endring i moteindustrien. Det skal fortsatt være drømmende, kreativt og glamorøst, men vi må være mer moderne og følge den retningen, sier Siv Rakel.

– Vi er også en livsstilsbutikk, sier Othelie. Foto: LEIF ARNE HOLME

Univers av ting og tang

Daglig leder Siv Rakel Saur har vært ute en vinterdag før og har opplevd motebransjen på godt og vondt. Etter ni år med high end-butikken Høyer i Kongens gate måtte hun melde oppbud i 2021. En av årsakene var covid-19.

– Vi merker fortsatt at dette ikke er helt ferdig, men siden vi åpnet den nye butikken har det vært utrolig mye positivt. Vi har fått svært mange godord, support og støtte fra trøndere, ikke bare fra Steinkjer, men også fra kunder i Levanger, Verdal, Namsos, Grong og Snåsa. Det er veldig rørende.

– Hva er Sotto?

– Det er en klær- og livsstilsbutikk! Vi vil være et univers av ting og tang , og skape magiske øyeblikk for kundene våre, sier Othelie.

Mamma fortsetter:

– Det skal være en opplevelse å komme hit og du skal ha ro, ikke noe kjøpepress, og bare få lyst til å komme tilbake. Og så er det masse forskjellige ting du kan oppdage hos oss.

Siv Rakel bare elsker jobben sin. Foto: LEIF ARNE HOLME

Veganske vesker

Othelie og Siv Rakel har veldig stort fokus på bærekraft.

– Disse veskene er veganske.

– Kan de spises?

– Nei, sier Siv Rakel, og viser oss det som ser ut som en veske i krokodilleskinn.

Men skinnet bedrar!

– Dette er rett og slett resirkulert plast fra havet.

Både mor og datter viser med hele seg at de er lykkelige over å kunne vise frem siste mote uten å få dårlig samvittighet.

– Det føles veldig bra. Disse smykkene er for eksempel i resirkulert sølv, de er litt dyrere, men det koster litt ekstra å resirkulere.

– Det må være mye arbeid å være innkjøper med slike krav?

– Ja, det er faktisk det. Vi tenker slik at om det er bærekraftig kan det bli enda mer bærekraftig. Det har fokus under innkjøpene våre nå i februar. Det er fint om vi kan påvirke den veien også.

De to turtelduene er også opptatt av norsk design.

– Vi har mange norske merker, også fra Trondheim.

Sjefen på skjermen

Det er uten tvil Othelie som er sjefen på sosiale medier.

– Det er artig å være kreativ og skape et uttrykk. Vi prøver å legge ut det vi har, og samtidig inspirere kundene våre.

Moteindustrien er en av klimaverstingene. I Chile har de fjell av klær fra vesten som blir sendt til Sør-Amerika. Det bare ligger der og forpester omgivelsene. Et fjell av søppel.

– Derfor er det viktig å ta bevisste valg helt ned på forbrukernivå. Vi føler at bransjen er på vei og at det har bedret seg.

Mor og datter håndplukker alle varene.

– Vi kan ta iis Woodling, som er et norsk merke som har investert mye i maskiner for å flytte produksjonen til Norge. Vi tenkte at dette måtte vi være med på.

Det er bare å google veganske vesker. NB: De kan ikke spises... Foto: LEIF ARNE HOLME

Pendler fra Trondheim

Othelie pendler fra Trondheim. I tillegg til å eie og jobbe i butikken er hun sykepleier på Øya helsehus i Trondheim.

– Med disse to jobbene får jeg brukt meg på forskjellige måter.

– Hva er best?

– Ehe, ingen kommentar. Jo, men det er jo to forskjellige ting. Jeg synes det er flott å hjelpe mennesker, være omsorgsfull, og bruke den delen av meg. I butikken får jeg være kreativ på sosiale medier, holde på med klær og velge hvilke saker og ting vi skal tilby publikum. Det er masse arbeid, fra du står opp til du legger deg, sier Othelie.

Mamma legger til:

– Jeg hater jo dette her. Jeg er så glad for at Othelie gjør dette.

Foto: LEIF ARNE HOLME

– Krøsj på bulldog

Inne i butikken grynter Jussi i stolen. Hun eller han, eller hvadetnåer, er en fransk bulldog, født i Putin-land. På disken står det også en Jussi, men den er gullforgylt.

– Vi elsker pynteting, sier de begge.

Det har vi skjønt!

– Hva synes dere om livet Kongens gate 37?

– Nå har det vært påvirket av korona, men det ordner seg når alt er åpnet. Så kommer Fylkets hus, og masse nye kunder.

– Hva er det mest spesielle dere har solgt?

– Vi har solgt både kråkelamper, ballonghunder og bulldog-figurer. Det var en stund mamma hadde krøsj på fransk bulldog-ting. Og veganske vesker, selvsagt.

Foto: LEIF ARNE HOLME

Othelie var Otto

Så var det dette med navnet da.

– Hva betyr Sotto?

– Jeg skulle ønske vi kunne sagt at vi elsker Italia, at vi alltid har feriert der, og at vi snakker flytende italiensk. Men spøk til side, S-en står for Siv Rakel og Othelie har alltid blitt kalt Otto. Derav Sotto.

– Hvilke forventninger har dere?

– Vettu, jeg har så god feeling på at dette blir bra, jeg bare gleder meg hver eneste dag, sier Siv Rakel.

Othelie nikker!

– Dere er begge født positiv?

– Ja, det skal vi love deg. Det er viktig å se lyst på tilværelsen.

Datteren tenker det samme.

Man kjenner at sola skinner over alle i butikken. Til og med Jussi er glad!