Foreløpige tall fra skatteetaten viser at 3 av 4 skattytere ser ut til å få igjen penger på skatten. De får i snitt over 11 000 kroner tilbake, totalt 30 milliarder kroner. I tillegg kommer utbetaling av omkring 135 milliarder kroner i feriepenger.

I en undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1, svarer tre av fem at de skal bruke mesteparten av feriepengene på reiser og ferier. Samtidig sier to av fem at de vil spare litt, mens én av fem vil betale ekstra ned på gjeld. Hver tiende spurte skal betale ubetalte regninger.

Fornuftig

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 synes det virker som om folk er ganske fornuftige:

– Det er smart å benytte noen av de ekstra kronene til å rydde opp og styrke økonomien. Da er det lettere å nyte en velfortjent ferie, sier han.

Han poengterer at usikre økonomiske tider har ført til at mange allerede har bestilt og betalt ferien, lenge før feriepengene kommer:

– Det viser hvor fornuftige folk er, da har de gjerne fått det de vil ha, men til en bedre pris. Når det er tilfellet, blir juni er en fantastisk pengemåned for mange, der pengene strømmer inn på konto. I en husstand med to lønnsmottakere, som kanskje har fått igjen på skatten, kan det fort bli et sekssifret beløp av det.

Det er der han føler det er på sin plass med noen velmente råd.

Rådene

Gundersen minner om at feriepengene erstatter vanlig lønn i juni, så en del av pengene vil selvsagt gå til faste utgifter og vanlig forbruk.

– Benytt anledningen til å rydde opp i økonomien, betal ned dyre forbrukslån og kreditter først og eventuelle ubetalte regninger. Så er det ikke så dumt i uforutsigbare tider å sette av en buffer mot uforutsette utgifter.

Gundersen understreker at folk må ta seg en velfortjent ferie, men råder til å ha oversikt over hva man har å rutte med:

– Ikke bruk mer på ferien enn du har råd til. Lag en utgiftsplan. Da får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.

Lommebrenning

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea opplever at selv fornuftige sjeler tar litt av når ferie- og skattepengene kommer:

– Det er fort gjort at pengene brenner i lomma, folk blir gjerne litt rausere når det står mye på kontoen. Det er ikke så dumt å reflektere litt over hvordan man bruker pengene, hvis ikke har de en tendens til å bare forsvinne.

Hun støtter Gundersens råd: Friskmeld personlig økonomi først, ha en buffer, men nyt ferien.

– Dere er raske til å komme med råd når vi får penger på konto. Er dere i bankene ute etter ferie- og skattepengene våre, mon tro?

– Vi er ikke ute etter milliardene. Vi har slike undersøkelser fordi det er interessant for oss å vite hvordan folk prioriterer pengene sine, hvordan de tenker når de bruker pengene sine, sier Gundersen.

Reitan i Nordea sier råd og undersøkelser bidrar til å bygge opp merkevaren deres.

– Vårt hovedmål med å gi gode råd til privatpersoner er at vi ønsker at folk har god kontroll på pengene sine. Da får vi får også gode kunder som for eksempel betaler tilbake lån når de skal.